werken met tekst in Excel

Werken met tekst in Excel

Behalve dat het een cijfertijger is, kunt u ook prima werken met tekst in Excel, wat weer allerlei extra mogelijkheden biedt! Hieronder een van de vele voorbeelden die ik in mijn boek Het complete boek Excel voor professionals, 5e editie. Vanzelfsprekend treft u daarin nog veel en veel meer diepgravende tips en trucs aan voor dit ‘ultieme’ spreadsheetpakket van Microsoft!

Stel, u hebt een lange lijst met getallen geïmporteerd. Daarin komen negatieve getallen voor, waarbij het minteken aan de rechterkant staat, bijvoorbeeld 100-. Die worden als tekst gezien en daarmee kan Excel niet veder rekenen. Wilt u dat Excel ze als (negatieve) getallen herkent, dan moet u ervoor zorgen dat het minteken aan de linkerkant komt, als -100 in dit voorbeeld. We nemen aan dat de getallen in A1 tot en met A100 staan. Eerst plaatst u het minteken voor en achter het getal, met:

=RECHTS(A1)&A1

Tussen de haakjes van de functie RECHTS staat geen tweede argument (voor het aantal tekens), dus krijgen we alleen het rechterteken, dat is het minteken. Met het teken & gevolgd door A1 komt de inhoud van A1 daarachter: waar 100- stond, ziet u -100-.

werken met tekst in Excel

Verder opschonen en verfraaien

Vervolgens laten we Excel het tweede minteken verwijderen. Dat gebeurt met:

=SUBSTITUEREN(RECHTS(A1)&A1;”-“;””;2)

De 2 aan het eind duidt aan dat de tweede keer dat “-” voorkomt, moet worden vervangen door “” (dat is lege tekst). U houdt dan -100 over.

Dat ziet eruit als tekst, want het staat tegen de linkerkant in de cel. Moet u hiermee verder rekenen, dan behandelt Excel deze uitkomst meestal als getal. Om dat te controleren telt u een getal bij deze uitkomst op. Verschijnt er een correcte uitkomst, dan heeft Excel de negatieve waarde als getal herkend. Werkt dit nog niet automatisch, dan vermenigvuldigt u de uitkomst met 1; dan zal Excel er wel een getal van maken. Verleng de formule tot:

=SUBSTITUEREN(RECHTS(A1)&A1;”-“;””;2)*1

Nu staan er in de lijst negatieve en positieve getallen door elkaar. De formule met RECHTS zal het positieve 200 veranderen in 0200 (de nul aan de rechterkant komt ook links). Dat ondervangt u met een ALS-constructie; breid de formule uit tot:

=ALS(RECHTS(A1)=”-“;SUBSTITUEREN(RECHTS(A1)&A1;”-“;””;2)*1;A1)

Deze begint nu met:

=ALS(RECHTS(A1)=”-“;

Dat houdt in: als het teken aan de rechterkant van A1 ‘-’ is; wordt het substitueren uitgevoerd en met 1 vermenigvuldigd; anders wordt A1 als zodanig overgenomen.

Het complete boek Excel voor professionals,5e editie is bedoeld voor mensen die de basisvaardigheden van Excel onder de knie hebben en de uitgebreide mogelijkheden van dit programma verder willen benutten. In dit boek legt Wim de Groot in zijn bekende heldere stijl uit wat je met Excel kunt, zonder te vervallen in technisch jargon. In dit boek staan zo’n 1500 formules als voorbeeld. Bij elke formule legt Wim de Groot uit hoe deze werkt, zodat je de voorbeelden kunt gebruiken in je eigen situatie. Hij bespreekt 255 functies, ruim de helft van alle functies die Excel heeft. Het complete boek Excel voor professionals is hét standaardwerk voor Excel!

Meer tips over Microsoft Excel:


Alle tips en trucs op Computer Creatief voor Excel vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.