Er is een nieuw boek verschenen van de wereldberoemde fotogoeroe Scott Kelby. ‘Belichten, fotograferen, retoucheren’ is eenvoudig maar doeltreffend van opzet. Kelby laat van tientallen foto’s het maakproces en de workflow zien. Zo leer je snel zelf hoe je elk fotografisch onderwerp doeltreffend kunt aanpakken. Hier is een voorproefje te zien waarin hij uitlegt hoe je een portret met flatteus, omringend licht het beste kunt belichten en fotograferen. In twee volgende artikelen laten we zie hoe je het bewerkt in Lightroom en Photoshop. Dit is deel 1: Zo krijg je flatteus licht in je portretfoto’s. (Lees hier deel 2: Zo retoucheer je een portret in Lightroom! en lees hier deel 3: Zo retoucheer je een portret in Photoshop!)
De opstelling
Hier wordt gebruikgemaakt van drie flitsers (al kan het ook met twee, zoals je in het onderdeel ‘Achter de schermen’ leest. Het hoofdlicht is een achthoekige softbox van 66 cm, die hoog en recht voor het onderwerp is en gekanteld is onder een hoek van zo’n 45°. Om de schaduwen onder hals en ogen op te vullen, is een laaggeplaatste identieke softbox onder een hoek van 45° omhoog op het onderwerp gericht. Om niet alleen een effen witte achtergrond te creëren, maar het licht ook langs de zijkanten van het gezicht te laten lopen, is een grote achthoekige softbox van 120 cm recht achter het onderwerp geplaatst.

De voorkant
Ik sta recht voor het onderwerp en gebruik aan de bovenkant een verlengde lichtstandaard voor de hoofdflitser. Dat is geen vereiste, maar dan moet je langs een flitsstatief recht voor je fotograferen, dit is makkelijker. De hoofdflitser gebruikt een achthoekige softbox van 66 cm die hoog en dichtbij opgesteld is en in een hoek van 45 graden op het onderwerp is gericht (wat je hieronder beter ziet).
De zijkant
De softbox laag aan de voorkant (met dezelfde achthoekige softbox als de hoofdflitser) is bedoeld om de schaduwen op de hals, onder de ogen en onder de neus weg te werken. Gebruik hierbij een lager vermogen dan voor de hoofdflitser. Deze flitser voeg je aan groep B toe, zodat de helderheid apart kan worden ingesteld van de flitsers A en C (zie bladzijde xiv voor meer informatie over groepen).
De zijkant 2
Soms wordt zo’n opstelling met twee flitsers hoog en laag aan de voorkant ‘clamshell lighting’ genoemd vanwege de gelijkenis met een geopende schelp. Heb je geen drie flitsers, dan bereik je deze uitstraling door het onderwerp een zilverkleurige reflector recht voor de borst te laten houden om het licht van de bovenste flitser naar de hals en ogen te laten reflecteren.
De camera-instellingen
De achtergrond
De grote achthoekige softbox achter het onderwerp is bedoeld voor de effen witte achtergrond en om licht langs de zijkanten van het gezicht te brengen. Deze softbox moet je een beetje omhoog kantelen, zodat hij niet recht op de lens is gericht. Dat leidt tot lensreflecties en geeft de foto een overbelichte uitstraling.
De achterkant
In dit geval gebruiken we geen traditionele achtergrond, maar de softbox die we achter het onderwerp hebben geplaatst om zo voor een effen witte achtergrond te zorgen. Zo ontstaat een lichte, zuiver witte achtergrond. Dat heeft als extra voordeel dat het licht zich als het ware om het onderwerp wikkelt en de zijkanten van het gezicht van het model benadrukt. Hierdoor krijgt de foto extra uitstraling. Zo krijg je flatteus licht in je portretfoto’s!
Het resultaat
Dit artikel Zo krijg je flatteus licht in je portretfoto’s! is afkomstig uit Scott Kelby’s bestseller Belichten, fotograferen, retoucheren! In dit boek leer je werkelijk alles over de complete belichtingssetup, de opname en de nabewerking en retouchering in Lightroom en Photoshop. Een alles-in-een-handleiding waarmee je waarmee je als fotograaf ook zulke schitterende portretten leert maken. Dit boek is baanbrekend vanwege de unieke visuele manier waarmee Scott je de lichtopstellingen leert. Er zijn geen schetsen of 3D-modellen, je ziet de daadwerkelijke verlichtings- lay- out op foto’s die tijdens de live-opname zijn gemaakt. Je ziet hoeken van bovenaf, opzij en elk ander nuttig perspectief dat je nodig hebt, terwijl Scott je ook de exacte afstanden tussen het licht en het onderwerp en de achtergrond laat zien. Belichten, fotograferen, retoucheren! is een volkomen uniek boek dat live-opnamen in detail en tot in perfectie inzichtelijk maakt. Er is ook veel aandacht voor de allerbeste retoucheertechnieken, die je kunt gebruiken voor elk portret.
Meer lezen over fotografie?
- Generatief verwijderen, vullen en uitbreiden in Photoshop
- Betaalde en gratis alternatieven voor Photoshop
- Compositieregels voor fotografie in de praktijk
- Het gebruik van de Gulden snede bij het maken van een compositie
- Alternatieven voor Lightroom Classic
- De gereedschappen voor RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2
- Niet-destructieve RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2
- Compositietips voor fotografie
- ‘Gebruik compositieregels in je voordeel, maar houd er niet krampachtig aan vast!’
- Fundamentele camera-instellingen
- Ruis verminderen in Lightroom Classic
- Hoe maak je de mooiste architectuurfoto’s?

Scott Kelby is de bestverkopende auteur ter wereld van boeken over fotografische technieken. Hij is tevens hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Lightroom Magazine, producer van LightroomKillerTips.com, hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User en presentator van de invloedrijke wekelijkse live-talkshow over fotografie The Grid. Scott is ook algemeen directeur van KelbyOne.com en geeft over de hele wereld workshops over fotografie en Lightroom. Hij is bekroond auteur van meer dan 90 boeken, waaronder Photoshop voor Lightroom-gebruikers, de reeks Scott Kelby over digitale fotografie; Het grote flitserboek en Het Adobe Photoshop Lightroom Classic boek voor digitale fotografen. Al zijn boeken vind je HIER.