De juiste focuskeyphrase in Yoast is dé sleutel tot succes als het gaat om je site, pagina’s en erop verschijnende artikelen vindbaar te maken. In het boek Zo werkt Yoast SEO wordt daar dus vanzelfsprekend diep op ingegaan; hieronder een inleiding betreffende focuskeyphrases uit het boek.
Yoast SEO kan je helpen met het optimaliseren van je content voor zoekmachines. Maar wat bedoelen we precies met content? Content kan van alles zijn: blogposts (ook wel ‘berichten’ genoemd in WordPress), pagina’s op je site, afbeeldingen en video’s. Content is een heel belangrijk onderdeel van je SEO-strategie. Zonder content op je website kun je niet ranken in de zoekresultaten. En dat niet alleen: als je hoog wilt ranken, moet je content ook geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachines. Dat noemen we content SEO. Hieronder (en in het boek nog meer) gaan we het hebben over de eerste stap van content SEO: keywordresearch en het kiezen van je focuskeyphrase.
EEN FOCUSKEYPHRASE
Voordat je begint met het schrijven van een tekst op je website is het natuurlijk belangrijk dat je weet waarover je wilt gaan schrijven. Maar er is nóg iets belangrijks: je moet weten welke woorden je doelgroep gebruikt als ze zoeken naar het onderwerp waarover je wilt schrijven. Als je wilt ranken op een bepaalde zoekterm, moet je namelijk je tekst optimaliseren voor die zoekterm. Die zoekterm noemen we de focuskeyphrase (Engels: focus keyphrase).
De focuskeyphrase is de zoekterm waarvoor je wilt dat je pagina rankt in de zoekresultaten. Stel je voor: je hebt een website over stroopwafels en je wilt een lang artikel schrijven over de geschiedenis van stroopwafels. Dan zou de focuskeyphrase voor dat artikel het woord [stroopwafel] kunnen zijn, maar ook een groep woorden, zoals [de geschiedenis van stroopwafels]. Je kunt dan je tekst optimaliseren voor die focuskeyphrase. Dat houdt in dat je de focuskeyphrase op bepaalde belangrijke plekken in je tekst verwerkt, zodat zoekmachines weten waar je tekst over gaat. Elders in het boek gaan we daar dieper op in.

HET BELANG VAN EEN FOCUSKEYPHRASE
Als je wilt dat een pagina van je website rankt voor een bepaalde zoekterm, dan is het dus belangrijk dat je die pagina optimaliseert voor die zoekterm. Wat echter nog belangrijker is, is dat je doelgroep die zoekterm ook daadwerkelijk gebruikt. Als ze dat niet doen, en ze gebruiken bijvoorbeeld een andere bewoording, dan zou je een heleboel werk voor niets kunnen doen.
Laten we nog eens kijken naar het voorbeeld van de stroopwafelwebsite. Stel je voor dat je een pagina hebt waarop je het recept voor een heerlijk stroopwafelgebakje hebt beschreven. Je hebt die pagina geoptimaliseerd voor de focuskeyphrase [stroopwafelgebak], maar er komen amper bezoekers op je pagina. Hoe kan dat? Na wat onderzoek blijkt dat je doelgroep helemaal niet naar die term zoekt; zij gebruiken de term [stroopwafeltaart]!
DE JUISTE FOCUSKEYPHRASE KIEZEN
Oké, maar hoe zorg je er dan voor dat je de juiste focuskeyphrase kiest? Daarvoor moet je wat onderzoek doen. We noemen dat onderzoek keywordresearch. Het doel van keywordresearch is om een lijst met termen waarvoor je wilt ranken samen te stellen. Bij keywordresearch moet je met twee dingen rekening houden:
• Je publiek Zoals we net zagen in het voorbeeld over het stroopwafelgebakje, is het belangrijk om na te gaan welke woorden je publiek gebruikt en naar welke termen zij zoeken. Probeer je te verplaatsen in je publiek. Als jij een van hen was, welke woorden zou jij dan gebruiken om te zoeken in Google? Ga bijvoorbeeld eens met je doelgroep in gesprek over het onderwerp, en let dan goed op welke woorden zij gebruiken.
TIP
Google Trends Wist je dat er tools bestaan die je hierbij kunnen helpen? Google Trends is een van die tools. Met Google Trends kun je het zoekverkeer van verschillende keyphrases vergelijken. Je vindt de tool op trends.google.com.
Je kunt zelfs het verschil zien tussen verschillende tijden in het jaar en tussen geografische regio’s! Zoals je in de afbeelding hierna kunt zien, zoeken mensen in het zuiden van Nederland voornamelijk op [friet], terwijl mensen in het noorden van Nederland hiervoor het woord [patat] gebruiken.
• Je concurrentie Je moet er ook op letten dat er niet te veel concurrentie is voor de keyphrases die je kiest, anders wordt het lastig om te ranken. Om dit te checken kun je zelf eens googelen naar de keyphrase waar je aan zit te denken voor je blogpost. Kijk naar de zoekresultaten: zal de blogpost die jij wilt schrijven zich genoeg onderscheiden van de andere zoekresultaten? En heeft jouw site genoeg autoriteit om te ranken tussen de sites die op dit moment voor deze term ranken?


Meer weten over SEO? Dan zijn er over dit onderwerp diverse artikelen op ons blog te vinden! Een interview met Joost de Valk van Yoast over het gebruik van SEO kun je HIER lezen.
‘The best place to hide a dead body is page 2 of the Google search results’.
Deze zin illustreert treffend hoe belangrijk het is om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Want hoe mooi, informatief, actueel, relevant of spannend je website ook is, als hij niet gevonden wordt door internetgebruikers, is hij dood. Yoast SEO is een tool die je kan helpen bij het vindbaar maken van jouw website in Google, met afstand de populairste zoekmachine in Nederland en wereldwijd. Het boek Zo werkt Yoast SEO laat je stap voor stap zien hoe je zoekmachineoptimalisatie het beste aanpakt zodat ook jouw website hoger scoort in Google.
Yoast SEO is beschikbaar voor verschillende platforms. De tool analyseert je teksten op leesbaarheid en bekijkt hoe goed je tekst is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Aan de hand van een handig stoplichtsysteem geeft de plug-in aan hoe je jouw content kunt verbeteren. Zo til je met Yoast SEO je content gemakkelijk naar een hoger niveau. Daarnaast maak je met de plug-in de technische aspecten van SEO gemakkelijk in orde, zoals het instellen van canonieke URL’s en het implementeren van Schema.org structured data.
Klinkt moeilijk? Dat valt gelukkig reuze mee. De auteurs van Zo werkt Yoast SEO leggen je in het boek alle mogelijkheden van de tool stap voor stap uit. Na het lezen van het boek kent Yoast SEO geen geheimen meer voor je en weet je hoe je met jouw website hoger kunt scoren in de zoekresultaten!
- De juiste focuskeyphrase in Yoast
- Wat is YOAST SEO?
- Wat is SEO nou eigenlijk…?
- Hoe werken zoekmachines?
- Overstappen naar Google Analytics 4: wat heb je nodig?
- JavaScript leren met Peter Kassenaar
- De boeken van Peter Kassenaar in de Web Development Library
- Joost de Valk van Yoast SEO: ‘SEO is gewoon veel werk!’
- Chantal Schinkels: ‘We moeten focussen op cultuurverandering…’
- Live schrijven aan Programmeren voor niet-programmeurs…
- Een grote update voor Flutter: Flutter 2.0
- Het boxmodel van CSS