Wat is Yoast SEO?

Wat is YOAST SEO?

SEO is voor velen vergelijkbaar met een soort van digitale voodoo. Tools als YOAST verbergen de ‘toverlaag’, maar wat is YOAST SEO? In het boek Zo werkt Yoast SEO vind je het antwoord en in dit artikel een inleidend antwoord, afkomstig uit het boek.

‘Het beste resultaat’ bouwen om uw site en content vindbaar te maken kost hartstikke veel tijd en energie. Klopt, dat weten we zelf maar al te goed. En daarom is Yoast SEO ontwikkeld. Yoast SEO is een plugin die je helpt bij het optimaliseren van je website en je pagina’s voor de zoekmachines. Betekent dat dat je zelf niks meer hoeft te doen? Nee. Yoast SEO maakt jouw werk een stuk makkelijker, maar de plugin kan jouw werkzaamheden niet volledig overnemen. We kunnen ook niet beloven dat je met Yoast SEO automatisch hoger gaat ranken. Zo simpel is het helaas niet.

Gaat het je tijd besparen? Dat zeker! Daarnaast maakt de plugin dingen een stuk eenvoudiger. De workouts leggen je stap voor stap uit waar je aan kan werken, zodat je niks vergeet. Analyses geven je feedback waarmee je direct aan de slag kan. Tools maken je werkzaamheden overzichtelijk en beter behapbaar. En dan is er ook nog een groot aantal technische functies die je alleen maar aan of uit hoeft te zetten. Daarna hoef je er niet meer over na te denken.

HET VERSCHIL TUSSEN DE GRATIS EN PREMIUMVERSIE

Je weet waarschijnlijk dat er een gratis versie van Yoast SEO en een premiumversie is. Misschien vraag je je af waarom. En misschien vind je het handig om te weten wat de verschillen zijn tussen de twee versies. Laten we dat eens op een rijtje zetten door de grootste functionaliteiten en tools van Yoast SEO een voor een af te gaan. We leggen elke feature kort uit en geven aan welke features zijn opgenomen in de gratis plugin en welke alleen in de premiumversie. Ben je op zoek naar gedetailleerdere uitleg? Raadpleeg dan de hoofdstukken hierna.

WAAROM IS ER EEN GRATIS VERSIE?

Yoast biedt een gratis versie aan, omdat dat past bij de missie en idealen van Yoast. De missie is “SEO voor iedereen”. Het team achter Yoast SEO vindt het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te ranken in de zoekmachine. Dus niet alleen de grote bedrijven met de grote budgetten, maar ook al die kleine websites die gemaakt zijn door individuele creatievelingen met een kleine(re) portemonnee. In eerste instantie is de plugin gebouwd voor mensen met een WordPress-website. De WordPress-gemeenschap is een hechte groep mensen. Kennis delen en inclusiviteit zijn belangrijke waarden binnen deze gemeenschap. WordPress heeft Yoast geholpen om te groeien. Door een gratis versie van Yoast SEO aan te bieden, worden anderen geholpen om te groeien.

De gratis plugin biedt alle basisfuncties die je nodig hebt om je site te optimaliseren. De premiumversie heeft een aantal extra tools. Die zijn superhandig en besparen tijd en energie. Dus als je echt serieus met SEO aan de slag wilt gaan, dan raden we aan om de premiumversie te gebruiken.

HOE KAN YOAST SEO JE HELPEN MET JE SEO?

Wie een website heeft, ontkomt natuurlijk niet aan het schrijven van allerlei soorten teksten. De Yoast-plugin helpt je om die teksten naar een hoger niveau te tillen. Dat gebeurt met twee uitgebreide analyses: de SEO-analyse en de leesbaarheidsanalyse.

SEO-analyse (gratis en premium)

De SEO-analyse helpt je bij het optimaliseren van je tekst voor de zoekmachine. Hoe werkt dat? Het is in ieder geval cruciaal om eerst je focuskeyphrase in te vullen. Dat is de term waarvoor je met die tekst wilt ranken. Het advies is om vóórdat je gaat schrijven, eerst onderzoek te doen naar de zoektermen die mensen gebruiken. Dat noemen we keywordresearch. Als je gewoon spontaan begint met schrijven, is het vaak lastiger om met die tekst te ranken. Zo’n tekst geeft negen van de tien keer namelijk geen antwoord op de vragen die je doelgroep heeft.

wat is YOAST SEO
Vul je focus keyphrase in in de zijbalk van Yoast SEO.

Semrush-integratie
We weten uit ervaring dat keywordresearch best een tijdrovend karwei kan zijn. Een tool die samen met Semrush is ontwikkeld helpt je een handje. Met een druk op de knop vind je eenvoudig woorden en woordgroepen die gerelateerd zijn aan de focuskeyphrase die je hebt ingevuld. Daarbij krijg je ook meteen statistieken over het zoekvolume en zoektrends.

Gerelateerde keyphrases en synoniemen (premium)
Kies je Yoast SEO Premium, dan wordt er nog een stapje extra gezet. Naast je focuskeyphrase kun je nu ook gerelateerde keyphrases en keyphrasesynoniemen invullen. Die worden vervolgens meegenomen in de analyse.

wat is YOAST SEO
Vind woorden en woordgroepen die gerelateerd zijn aan je focuskeyphrase.
wat is YOAST SEO
Voeg gerelateerde keyphrases en synoniemen toe.

Bolletjes met feedback
Nadat je je focuskeyphrase (en eventueel gerelateerde keyphrases en synoniemen) hebt ingevuld voert de plugin een aantal checks uit. Veel van die checks hebben te maken met je keyphrase. De SEO-analyse controleert bijvoorbeeld of je je keyphrase in de titel, de introductie en de tussenkopjes van je tekst hebt gebruikt. Komt je keyphrase vaak genoeg terug in je tekst? Of misschien zelfs wel te vaak? Over al die dingen krijg je feedback. Aan de groene, oranje en rode bolletjes kun je zien op welke punten je tekst goed scoort en waar nog ruimte is voor verbetering. De feedback naast het bolletje vertelt je precies wat je moet doen om je tekst nog beter te maken. Naast keyphrasechecks zijn er ook checks voor links, afbeeldingen en snippetelementen. Kortom, je leert precies hoe je nog betere content kunt maken vanuit het perspectief van SEO.

Leesbaarheidsanalyse (gratis en premium)

De andere analyse, de leesbaarheidsanalyse, geeft feedback vanuit een ander perspectief. Maar waarom is leesbaarheid eigenlijk belangrijk? Is het echt nodig om daar zo veel aandacht aan te besteden? Nou en of dat belangrijk is! Denk maar eens even aan al die lezers die op hun computerscherm zitten te turen. Lezen vanaf een beeldscherm is iets heel anders dan een boek lezen. Mensen raken veel sneller afgeleid. Daar moet je rekening mee houden. Daarnaast – en dat is nog veel belangrijker – wil je dat mensen begrijpen wat je schrijft. Er is een boodschap die je wilt overbrengen. Wat heb je eraan om een tekst te schrijven die niemand begrijpt?

Mensen zijn maar een muisklik verwijderd van de zoekresultatenpagina. Als een tekst te moeilijk is, gaan ze op zoek naar iets wat beter behapbaar is. En dat wegklikken is uiteindelijk ook slecht voor je SEO. Vandaar dat Yoast SEO je tekst ook analyseert op leesbaarheid. Er wordt met hetzelfde feedbacksysteem als bij de SEO-analyse gewerkt: bolletjes met adviezen. Zo krijg je bijvoorbeeld een waarschuwing als je tekst erg veel lange zinnen of lange paragrafen bevat. Of je krijgt het advies om meer tussenkopjes of signaalwoorden te gebruiken. Alle checks in de leesbaarheidsanalyse zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek.

Meer weten over SEO? Dan zijn er over dit onderwerp diverse artikelen op ons blog te vinden! Een interview met Joost de Valk van Yoast over het gebruik van SEO kun je HIER lezen.

Zo werkt Yoast SEO

‘The best place to hide a dead body is page 2 of the Google search results’.

Deze zin illustreert treffend hoe belangrijk het is om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Want hoe mooi, informatief, actueel, relevant of spannend je website ook is, als hij niet gevonden wordt door internetgebruikers, is hij dood. Yoast SEO is een tool die je kan helpen bij het vindbaar maken van jouw website in Google, met afstand de populairste zoekmachine in Nederland en wereldwijd. Het boek Zo werkt Yoast SEO laat je stap voor stap zien hoe je zoekmachineoptimalisatie het beste aanpakt zodat ook jouw website hoger scoort in Google.

Yoast SEO is beschikbaar voor verschillende platforms. De tool analyseert je teksten op leesbaarheid en bekijkt hoe goed je tekst is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Aan de hand van een handig stoplichtsysteem geeft de plug-in aan hoe je jouw content kunt verbeteren. Zo til je met Yoast SEO je content gemakkelijk naar een hoger niveau. Daarnaast maak je met de plug-in de technische aspecten van SEO gemakkelijk in orde, zoals het instellen van canonieke URL’s en het implementeren van Schema.org structured data.

Klinkt moeilijk? Dat valt gelukkig reuze mee. De auteurs van Zo werkt Yoast SEO leggen je in het boek alle mogelijkheden van de tool stap voor stap uit. Na het lezen van het boek kent Yoast SEO geen geheimen meer voor je en weet je hoe je met jouw website hoger kunt scoren in de zoekresultaten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.