In het boek Zo werkt Yoast SEO geven de auteurs onder meer een antwoord op de vraag Hoe werken zoekmachines? In dit artikel lees je de beknopte variant daarvan, want feitelijk gaat het hele boek over Google (en anderen) zo geïnteresseerd mogelijk in jouw site en artikelen te krijgen…
Omdat Google wereldwijd de meest gebruikte zoekmachine is, gaan we hier verder op inzoomen. Wat is de missie van Google? Wat verwacht Google van een website? Zijn er bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen om hoger te scoren in de resultaten?
Op de website van Google staat het volgende: “Het is onze missie om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.” Wat betekent dat?
- Alle informatie ter wereld = alle websites
- Organiseren = weergeven in een lijst
- Universeel toegankelijk maken = vindbaar maken
- Bruikbaar maken = ervoor zorgen dat zoekresultaten zo goed mogelijk aansluiten op een zoekopdracht
In dat laatste zit hem de crux: de lijst met zoekresultaten moet nuttig/relevant zijn voor degene die zoekt. Hoe beter jouw website aansluit op een zoekopdracht, hoe hoger je rankt. Je kunt de zoekmachine zien als een soort koppelaar (of datingapp) tussen aanbieders van informatie – websites – en informatiezoekers. De koppelaar is steeds op zoek naar de perfecte match. Zie je het voor je?

Hoe werken zoekmachines?
Maar hoe werkt dat dan in de praktijk? Voor een perfecte match moet je immers alle kandidaten kennen. Dat is al een enorme klus. Hoe selecteer je vervolgens de perfecte kandidaat? En wat als er nieuwe kandidaten bijkomen? Je voelt waarschijnlijk wel aan dat er een heel systeem schuilgaat achter een zoekmachine. Dat systeem bestaat uit drie belangrijke onderdelen:
- crawlers
- een index
- algoritmen
Crawlers
Een crawler (ook wel spider, bot of robot genoemd) volgt links van de ene webpagina naar de andere. Dat kunnen zowel interne als externe links zijn. Door interne links te volgens komt zo’n kruipertje nieuwe (en vernieuwde) pagina’s tegen binnen dezelfde website. Externe links leiden de crawler naar nieuwe websites. Het is een belangrijke en tijdrovende taak, waar deze speurhondjes dag en nacht mee bezig zijn.
Indexeren
Als de crawlers een nieuwe pagina tegenkomen, slaan ze de HTML-versie van die pagina op in een gigantische database. Die database noemen we de index en dat proces noemen we indexeren. Uitrusten is er niet bij voor de crawlers, want ze komen ook regelmatig langs bij reeds geïndexeerde sites om te checken of er nog nieuwe (of vernieuwde) pagina’s zijn. Hoe vaak ze precies langskomen hangt af van hoe belangrijk jouw site is (volgens Google) en hoe vaak je iets vernieuwt op je site.
Pagina’s die zijn opgeslagen in de index kunnen worden weergegeven in de zoekresultaten. Maar hoe zit het dan precies met de volgorde van de resultaten? Wie of wat bepaalt hoe hoog een website op de resultatenlijst komt te staan? Daar heeft een zoekmachine een hele reeks algoritmen voor. Deze algoritmen bepalen welke sites het beste aansluiten bij een bepaalde zoekopdracht. Niemand weet precies welke factoren een rol spelen bij dat selectieproces, dat is Googles geheim. Bovendien staan de factoren niet vast. Er komen regelmatig nieuwe factoren bij en hoe belangrijk iedere factor is, verandert ook voortdurend. Door jarenlang testen en experimenteren heeft Yoast een redelijk goed beeld van de belangrijkste rankingfactoren. Daar komen we in het volgende hoofdstuk op terug.
Hoe vindt Google jouw site?
We hebben het net gehad over het belang van links. Links zorgen ervoor dat crawlers nieuwe of vernieuwde pagina’s kunnen vinden. Zorg er dus voor dat jouw website of nieuwe pagina’s gevonden kunnen worden via links van andere sites. Besteed daarnaast voldoende aandacht aan je interne links: zorg ervoor dat iedere nieuwe pagina op zijn minst verbonden is met één andere pagina op je site. In hoofdstuk 8 komen we hier uitgebreid op terug.
Er is ook nog een andere manier waarop zoekmachines nieuwe pagina’s kunnen vinden en dat is via een XML-sitemap. Dat is een soort routekaart naar alle belangrijke pagina’s van een website. Op deze manier weet Google precies welke pagina’s gecrawld moeten worden. Yoast SEO maakt automatisch XMLsitemaps voor de verschillende soorten content op jouw site. We vertellen je hier meer over in het boek!
Meer weten over SEO? Dan zijn er over dit onderwerp diverse artikelen op ons blog te vinden! Een interview met Joost de Valk van Yoast over het gebruik van SEO kun je HIER lezen.
‘The best place to hide a dead body is page 2 of the Google search results’.
Deze zin illustreert treffend hoe belangrijk het is om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Want hoe mooi, informatief, actueel, relevant of spannend je website ook is, als hij niet gevonden wordt door internetgebruikers, is hij dood. Yoast SEO is een tool die je kan helpen bij het vindbaar maken van jouw website in Google, met afstand de populairste zoekmachine in Nederland en wereldwijd. Het boek Zo werkt Yoast SEO laat je stap voor stap zien hoe je zoekmachineoptimalisatie het beste aanpakt zodat ook jouw website hoger scoort in Google.
Yoast SEO is beschikbaar voor verschillende platforms. De tool analyseert je teksten op leesbaarheid en bekijkt hoe goed je tekst is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Aan de hand van een handig stoplichtsysteem geeft de plug-in aan hoe je jouw content kunt verbeteren. Zo til je met Yoast SEO je content gemakkelijk naar een hoger niveau. Daarnaast maak je met de plug-in de technische aspecten van SEO gemakkelijk in orde, zoals het instellen van canonieke URL’s en het implementeren van Schema.org structured data.
Klinkt moeilijk? Dat valt gelukkig reuze mee. De auteurs van Zo werkt Yoast SEO leggen je in het boek alle mogelijkheden van de tool stap voor stap uit. Na het lezen van het boek kent Yoast SEO geen geheimen meer voor je en weet je hoe je met jouw website hoger kunt scoren in de zoekresultaten!
- De juiste focuskeyphrase in Yoast
- Wat is YOAST SEO?
- Wat is SEO nou eigenlijk…?
- Hoe werken zoekmachines?
- Overstappen naar Google Analytics 4: wat heb je nodig?
- JavaScript leren met Peter Kassenaar
- De boeken van Peter Kassenaar in de Web Development Library
- Joost de Valk van Yoast SEO: ‘SEO is gewoon veel werk!’
- Chantal Schinkels: ‘We moeten focussen op cultuurverandering…’
- Live schrijven aan Programmeren voor niet-programmeurs…
- Een grote update voor Flutter: Flutter 2.0
- Het boxmodel van CSS