Op je harde schijf heb je vaak zo veel foto’s dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe orden je ze en maakt de foto’s die je zoekt vindbaar? Met het boek ‘Fotobeheer zonder stress’ leer je hoe je een fotoverzameling beheert in vijf hoofdfasen. We beschrijven hier de vijf stappen voor het beheren van je fotoverzameling. Verzamel > Bewaar > Orden > Deel > Onderhoud. Je kunt deze vijf stappen voor het beheren van je fotoverzameling toepassen om die overzichtelijk en doorzoekbaar te maken. Je fotoverzameling beheren in vijf stappen lees je hieronder. (Een interview met auteur Adam Pratt over het boek en de manieren om je fotoverzameling op orde te brengen, lees je HIER.)

1. Verzamel
Elk project begint altijd met verzamelen. Dit geldt zowel voor digitale projecten met honderdduizenden of zelfs miljoenen foto’s die op computers, harde schijven en geheugenkaarten staan als voor fysieke foto’s, uit schoenendozen en albums. Je ontkomt bij het ordenen van je foto’s niet aan de verzamelfase met de kosten als belangrijkste motiverende factor. Verwijder vroeg in het proces digitale duplicaten, zodat je geen tijd verspilt aan het converteren of ordenen van foto’s die je later gewoon weggooit. Het laatste wat ik over de verzamelfase wil zeggen is dat hoe grondiger je vooraf bent, hoe nauwkeuriger je de reikwijdte van het project overziet.
2. Bewaar
Als je al je foto’s hebt verzameld om ze te ordenen, dan bewaar je ze in de volgende fase van de workflow. Mijn definitie van bewaren is breed en omvat verschillende stappen, afhankelijk van het soort foto’s waar je mee werkt. Als je bijvoorbeeld fysieke foto’s zoals afdrukken, negatieven en dia’s wilt ordenen, dan scan je ze en sla je ze op als digitale bestanden met een hoge resolutie en hoge kwaliteit. Dit is een belangrijke stap in het bewaren van je herinneringen. Als je werkt met digitale foto’s, dan is het belangrijk om verouderde bestandsindelingen naar moderne en universele bestandsindelingen te converteren. Het doel is foto’s van hoge kwaliteit en met een hoge resolutie die nu en in de toekomst toegankelijk zijn.

3. Orden
Als je je foto’s hebt verzameld, je hebt ontdaan van duplicaten en de foto’s hebt bewaard, is het tijd om ze te ordenen. Vanuit het oogpunt van efficiëntie vraagt deze fase speciale aandacht, omdat het ordenen de tijdrovendste fase van de workflow is. Maar je ordent tenminste alleen de foto’s die je belangrijk vindt, toch? De essentie van mijn systeem voor het ordenen is chronologisch sorteren in combinatie met metagegevens die in je digitale bestanden zijn opgenomen. Je weet misschien niet elke datum of elke naam, maar perfectie is niet het doel. In latere hoofdstukken ga ik hier dieper op in, maar je zult ontdekken dat deze combinatie van ordenen op basis van datum en doorzoekbare metagegevens de meest robuuste en flexibele manier is om je foto’s te ordenen. Wij gebruiken Adobe Lightroom Classic om voor onze klanten foto’s te ordenen, maar elke stap in de workflow en alles wat je in dit boek leert, is gebaseerd op industriestandaarden en is niet gebonden aan bepaalde software, telefoon of computer. Dit is zeer belangrijk voor mij omdat ik niet wil dat jij en je foto’s vastzitten in een systeem dat afhankelijk is van slechts één app, één bedrijf of één clouddienst. Je foto’s en herinneringen zijn te belangrijk om gegijzeld te worden door één bedrijf dat misschien van product verandert of zelfs failliet gaat. Ik laat je dus zien hoe professionele standaarden je beste optie zijn voor het archiveren en toekomstige toegang tot je foto’s (en video’s).
4. Deel
Foto’s ordenen met metagegevens is een groot project, maar het loont de moeite. Dit betaalt zich uit wanneer je klaar bent om je foto’s te delen. Of je nu foto’s op sociale media wilt plaatsen, een fotoboek van je familievakantie wilt maken of foto’s voor een diavoorstelling op een pensioneringsfeest van je beste vriend wilt gebruiken, met een doorzoekbaar fotoarchief kun je dit snel en eenvoudig realiseren. Een goed voorbeeld hiervan is toen mijn oudste kind naar de universiteit ging. Ik gebruikte mijn goed geordende familiefotoarchief voor een fotoboek om zijn eerste 18 levensjaren en deze belangrijke mijlpaal te vieren. Omdat mijn foto’s chronologisch gesorteerd en gemakkelijk te doorzoeken zijn, selecteerde ik snel alle foto’s van mijn zoon en koos ik ongeveer 300 van mijn favorieten. Dit kostte me slechts een uur. Vervolgens heb ik die 300 foto’s gebruikt voor een prachtig fotoboek. Omdat alle foto’s duidelijk benoemd en chronologisch gesorteerd waren, kon ik in ongeveer een uur een boek van 100 bladzijden maken. Ik bekeek het ontwerp, exporteerde een pdf en uploadde de bestanden naar een van mijn favoriete drukkers. Dit hele project duurde van begin tot eind minder dan 3 uur. Het was gemakkelijk om de foto’s te delen omdat ze goed geordend, doorzoekbaar, in hoge resolutie en eenvoudig waren om mee te werken.
Als je dit boek toevallig leest als professioneel fotograaf, wil ik je erop wijzen dat je met een doorzoekbaar fotoarchief ook gemakkelijker producten kunt verkopen en licenties kunt regelen. Het maakt niet uit of je een grootmoeder, een professionele fotograaf of marketeer bent, zoeken is altijd gemakkelijker dan bladeren als je je foto’s snel wilt terugvinden. In deze fase leer je werkwijzen voor het zoeken, praktische ideeën voor delen en veilige manieren om overal toegang te krijgen tot je fotoarchief.
5. Onderhoud
Het vervelende van foto’s ordenen is dat zelfs als je klaar bent, je nooit echt klaar bent. Tenzij je werkt aan een specifiek historisch fotoarchief, blijf je nieuwe foto’s maken. Het goede nieuws is dat de workflow die je leert voor het ordenen van je oude foto’s dezelfde workflow is die je gebruikt voor het ordenen en onderhouden van nieuwe foto’s.
Leer jezelf een workflow aan
Dit is een perfect voorbeeld van het belang van een consistente workflow. Je volgt dezelfde stappen, of je nu foto’s ordent die je twintig jaar geleden of twintig minuten geleden hebt gemaakt. Dit wordt snel een tweede natuur. Deze consistente werkwijze geeft je gemoedsrust voor vandaag en een toegankelijk fotoarchief voor toekomstige generaties.
Dit artikel komt uit het boek ‘Fotobeheer zonder stress‘ door Adam Pratt. Met het boek leer je om je foto’s te beheren en in een verzameling te ordenen die overzichtelijk en toekomstbestendig is.

Dit artikel, Je fotoverzameling beheren in vijf stappen, komt uit het boek ‘Fotobeheer zonder stress‘ door Adam Pratt. Met het boek leer je om je foto’s te beheren en in een verzameling te ordenen die overzichtelijk en toekomstbestendig is. Twee andere voorproefjes uit het boek vind je HIER (Het selectieproces) en HIER (Maak je fotoverzameling overzichtelijk). Een interview met auteur Adam Pratt lees je HIER.
Meer lezen over fotografie?
- Generatief verwijderen, vullen en uitbreiden in Photoshop
- Betaalde en gratis alternatieven voor Photoshop
- Compositieregels voor fotografie in de praktijk
- Het gebruik van de Gulden snede bij het maken van een compositie
- Alternatieven voor Lightroom Classic
- De gereedschappen voor RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2
- Niet-destructieve RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2
- Compositietips voor fotografie
- ‘Gebruik compositieregels in je voordeel, maar houd er niet krampachtig aan vast!’
- Fundamentele camera-instellingen
- Ruis verminderen in Lightroom Classic
- Hoe maak je de mooiste architectuurfoto’s?