spotlight in macOS Ventura

Zoeken met Spotlight in macOS Ventura

Iets kwijt? Even zoeken met Spotlight in macOS Ventura tovert het verloren schaap in bestandsvorm vast wel weer terug! Onderstaande tekst is afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Ventura.

Spotlight maakt een lijst – een index – van alle bestanden die zich op uw computer bevinden. Hierbij wordt ook de metadata van elk bestand in de index opgenomen. Het zoekprogramma leest de inhoud van tekstdocumenten, tekstberichten, smsberichten, e-mailberichten, bladwijzers en de geschiedenis van Safari, PDF-bestanden en dergelijke, maar ook foto-, video- en geluidsbestanden worden op inhoud geïndexeerd.

Spotlight Activeren

U kunt Spotlight op verschillende manieren activeren:

Klik rechtsboven in de menubalk van Finder op het vergrootglas. Het zoekveld van Spotlight verschijnt midden op het scherm. U kunt dit schalen en naar elke gewenste plek op het scherm slepen.

Spotlight starten

Gebruik de sneltoetsen Cmd+spatiebalk.

Kies menu Finder, Archief, Zoek, of gebruik Cmd+F.

Gebruik het zoekvak rechtsboven in elk Finder-venster.

Programma’s als Muziek, Foto’s, Mail en Contacten hebben allemaal een zoekfunctie die de index van Spotlight gebruikt.

Dialoogvensters waarmee u bestanden bewaart, hebben ook een zoekvak.

zoeken met Spotlight in macOS Ventura
Er zijn meerdere methodes om de snelle zoekfuncties van Spotlight te gebruiken.
zoeken met Spotlight in macOS Ventura

Spotlight in menubalk plaatsen Is Spotlight onvindbaar in de menubalk? Open Systeeminstellingen, Dock en menubalk en kies in de categorie Alleen menubalk de optie Toon in menubalk.

Wanneer u een zoekterm in het zoekveld van Spotlight hebt getypt ziet u dat de zoekresultaten zijn verdeeld in verschillende categorieën.

U kunt een bestand in de resultatenlijst van Spotlight op meerdere manieren openen:

Zoeken naar een speld in een hooiberg

Als er meer resultaten worden getoond dan het venster kan weergeven, kunt u scrollen met de muis of met de pijltoetsen. Dubbelklikt u op de naam van een document of afbeelding, dan wordt het bestand geopend met het bijpassende programma.

Selecteer het gewenste zoekresultaat en druk op de Return-toets.

Voorvertoning bekijken

Voordat u een zoekresultaat opent, wilt u het wellicht eerst bekijken zonder het bijpassende programma te moeten openen. Klik na het zoeken op het vergrootglassymbool in het onderdeel met zoeksuggesties. Selecteer hierna een van de resultaten uit de lijst en bekijk de voorvertoning van het geselecteerde bestand. Is het geselecteerde zoekresultaat een tekstbestand, dan kunt u hierin scrollen om de tekst helemaal te bekijken.

Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind je HIER.

Ontdek macOS Ventura

Met macOS Ventura heeft Apple een volgende stap gezet in de ontwikkeling van hun Mac-computers. Ventura is de nieuwste versie van het besturingssysteem en bevat vele verbeteringen en vernieuwingen. Bovendien is het zeer stabiel en ziet het er gelikt uit. Ontdek macOS Ventura loodst u uitgebreid door bestaande en nieuwe mogelijkheden heen. De vernieuwde zoekfunctie in Mail toont nog nauwkeuriger resultaten en geeft zelfs al suggesties voordat u begint te typen. Haal een e-mail terug die u net hebt verzonden. Plan uw berichten in en laat ze op ieder gewenst moment versturen, of ontvang een herinnering om een bericht later te bekijken. Deel tabbladen en bladwijzers, stuur berichten of start een FaceTime-gesprek, rechtstreeks vanuit Safari.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.