Sinds een dag of tien ben ik in het bezit van een iPhone 14 Pro en dus is het tijd voor de eerste indrukken. Fotograferen met de iPhone 14 Pro is een waar genot!
Wat in ieder geval opvalt aan foto’s gemaakt door de iPhone Pro 14 is dat bij stevig inzoomen achteraf het bekende ‘aquarel-effect’ niet meer optreedt. De foto’s zijn ook in de kleinste details scherp. Dat is ongetwijfeld te danken aan de gloednieuwe Photonic Engine die Apple heeft geïntroduceerd op de iPhone 14. Vooral bij avond- en nachtfotografie zet deze mirakels neer. Al met al kunnen we stellen dat de fotografische capaciteiten naar een voor een smartphone ongekend hoog niveau zijn getild. En ook dat computational photography volwassen is geworden. Sterker nog: de plaatjes die de iPhone 14 Pro aflevert zijn beter van kwaliteit dan de foto’s die een gemiddelde compact camera aflevert. En dat is dan inclusief de plaatjes gemaakt via de 3x zoomlens en de ultrawide groothoeklens. Deze laatstgenoemde fungeert tevens als macro-lens, zodat je eindelijk ook met een telefoon van heel dichtbij kunt fotograferen. De hoofdlens zul je het meest gebruiken en levert de beste kwaliteit.

RAW
Mocht je het willen, dan kun je ook in ProRAW fotograferen. In dat geval wordt een resolutie van nagenoeg 48 megapixel behaald, waar je achteraf nog een hoop extra beeldinformatie uit kunt halen. Standaard worden foto’s – gelukkig – bewaard in 12 Megapixel resolutie. Waarbij de Photonic Engine zorgt voor het combineren van pixels en verwijderen van eventuele ruis. Leuk detail tot slot: de camera aan de voorkant – waarmee je de welbekende selfies schiet – beschikt nu ook over autofocus (dat was eerder ‘fixed focus’) waardoor je mooiere dieptewerking krijgt

En de rest?

De iPhone 14 Pro’s zijn eigenlijk het interessantst voor eenieder die veel fotografeert en (of) video’s schiet. Ook video’s zijn namelijk om je vingers bij af te likken. Kijken we naar de rest van de telefoon, dan zien we eigenlijk dat er ‘gevoelsmatig’ relatief weinig verschil zit tussen pak ‘m beet de iPhone 12, 13 en 14. Natuurlijk: het is allemaal weer sneller geworden, efficiënter en hier en daar weer wat kleine nieuwigheidjes. Heel mooi allemaal, maar veel van die nieuwe features zijn voor de grote massa weinig interessant, zo ze überhaupt al opgemerkt gaan worden. Handig is bijvoorbeeld de dual GPS-ontvanger die nog nauwkeuriger (en snellere) positiebepaling mogelijk maakt. Dat is vooral prettig in bossen en de wilde natuur. Of heel dichtbebouwde steden. Kortom: in meer extreme omstandigheden biedt dit absoluut voordelen. Maar tijdens de gewone navigatietaken in bijvoorbeeld een auto merk je er weinig tot niets van.
Superhelder scherm
Praktisch is verder de maximale helderheid van het scherm dat tot oogverblindende sterkte opgeschroefd kan worden. Handig in de volle middagzon, maar vooral niet continu zo gebruiken. Want dat trekt niet alleen de batterij snel leeg, het zorgt ook voor een aanzienlijk kortere levensduur van het OLED-scherm.
We gaan zeker nog met enige regelmaat terugkomen op het onderwerp mobiel fotograferen, en dan zéker met dit toestel! Meer lezen over het fotograferen met je smartphone? Daar hebben we veel blogposts over op Computer Creatief. Bijvoorbeeld Haal alles uit je smartphonecamera en Maak betere foto’s met smartphone.
De iPhone 14 Pro draait vanzelfsprekend op iOS 16. Daarover lees je alles in het nieuwste boek van Henny Temmink:
Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft uw iPhone te bieden. De auteur van Ontdek de iPhone – bijgewerkt voor iOS 16 doet Apples nieuwe besturingssysteem iOS 16 voor iPhone haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: je leert alles om het meeste uit uw iPhone te halen.
Meer lezen over iOS en de iPhone?
- Updates voor Apple
- Tips voor Video opnemen met de iPhone
- Bellers en berichten blokkeren in iOS 16
- Fotograferen met de iPhone 14 Pro: een waar genot
- FaceTime in iOS 16
- Tekst bewerken op de iPhone
- Nieuw in Apple iOS 16.2 en iPadOS 16.2
- Foto’s schieten met de iPhone
- Apple Pay, betalen met je telefoon
- Meldingen in iOS 16
- Wat ga jij in macOS Ventura gebruiken?
- Tips en trucs voor Video kijken in iOS 15

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.