iPhone 14 Pro

Fotograferen met de iPhone 14 Pro: een waar genot

Zo word je een iPhone-pro

Sinds een dag of tien ben ik in het bezit van een iPhone 14 Pro en dus is het tijd voor de eerste indrukken. Fotograferen met de iPhone 14 Pro is een waar genot!

Wat in ieder geval opvalt aan foto’s gemaakt door de iPhone Pro 14 is dat bij stevig inzoomen achteraf het bekende ‘aquarel-effect’ niet meer optreedt. De foto’s zijn ook in de kleinste details scherp. Dat is ongetwijfeld te danken aan de gloednieuwe Photonic Engine die Apple heeft geïntroduceerd op de iPhone 14. Vooral bij avond- en nachtfotografie zet deze mirakels neer. Al met al kunnen we stellen dat de fotografische capaciteiten naar een voor een smartphone ongekend hoog niveau zijn getild. En ook dat computational photography volwassen is geworden. Sterker nog: de plaatjes die de iPhone 14 Pro aflevert zijn beter van kwaliteit dan de foto’s die een gemiddelde compact camera aflevert. En dat is dan inclusief de plaatjes gemaakt via de 3x zoomlens en de ultrawide groothoeklens. Deze laatstgenoemde fungeert tevens als macro-lens, zodat je eindelijk ook met een telefoon van heel dichtbij kunt fotograferen. De hoofdlens zul je het meest gebruiken en levert de beste kwaliteit.

iPhone 14 Pro
Foto’s in het donker schiet je gewoon uit de losse hand.

RAW

Mocht je het willen, dan kun je ook in ProRAW fotograferen. In dat geval wordt een resolutie van nagenoeg 48 megapixel behaald, waar je achteraf nog een hoop extra beeldinformatie uit kunt halen. Standaard worden foto’s – gelukkig – bewaard in 12 Megapixel resolutie. Waarbij de Photonic Engine zorgt voor het combineren van pixels en verwijderen van eventuele ruis. Leuk detail tot slot: de camera aan de voorkant – waarmee je de welbekende selfies schiet – beschikt nu ook over autofocus (dat was eerder ‘fixed focus’) waardoor je mooiere dieptewerking krijgt

iPhone 14 Pro
Mobiel fotograferen is tegenwoordig een feestje

En de rest?

iPhone 14 Pro
Moeiteloos fotograferen bij weinig omgevingslicht is absoluut een van de sterke punten van de iPhone 14 Pro.

De iPhone 14 Pro’s zijn eigenlijk het interessantst voor eenieder die veel fotografeert en (of) video’s schiet. Ook video’s zijn namelijk om je vingers bij af te likken. Kijken we naar de rest van de telefoon, dan zien we eigenlijk dat er ‘gevoelsmatig’ relatief weinig verschil zit tussen pak ‘m beet de iPhone 12, 13 en 14. Natuurlijk: het is allemaal weer sneller geworden, efficiënter en hier en daar weer wat kleine nieuwigheidjes. Heel mooi allemaal, maar veel van die nieuwe features zijn voor de grote massa weinig interessant, zo ze überhaupt al opgemerkt gaan worden. Handig is bijvoorbeeld de dual GPS-ontvanger die nog nauwkeuriger (en snellere) positiebepaling mogelijk maakt. Dat is vooral prettig in bossen en de wilde natuur. Of heel dichtbebouwde steden. Kortom: in meer extreme omstandigheden biedt dit absoluut voordelen. Maar tijdens de gewone navigatietaken in bijvoorbeeld een auto merk je er weinig tot niets van.

Superhelder scherm

Praktisch is verder de maximale helderheid van het scherm dat tot oogverblindende sterkte opgeschroefd kan worden. Handig in de volle middagzon, maar vooral niet continu zo gebruiken. Want dat trekt niet alleen de batterij snel leeg, het zorgt ook voor een aanzienlijk kortere levensduur van het OLED-scherm.

We gaan zeker nog met enige regelmaat terugkomen op het onderwerp mobiel fotograferen, en dan zéker met dit toestel! Meer lezen over het fotograferen met je smartphone? Daar hebben we veel blogposts over op Computer Creatief. Bijvoorbeeld Haal alles uit je smartphonecamera en Maak betere foto’s met smartphone.

De iPhone 14 Pro draait vanzelfsprekend op iOS 17. Daarover lees je alles in het nieuwste boek van Henny Temmink:

Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft uw iPhone te bieden. De auteur van Ontdek de iPhone met iOS 17 doet Apples nieuwe besturingssysteem iOS 16 voor iPhone haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: je leert alles om het meeste uit uw iPhone te halen.

Zo word je een iPhone-pro

Zo word je een iPhone-pro

Je iPhone is een technisch hoogstandje… maar zeg nu eerlijk: haal je wel alles eruit wat erin zit? Natuurlijk: foto’s en video’s maken, bellen, whatsappen en spelletjes spelen doen we bijna allemaal. Plus een beetje surfen op internet en wellicht je e-mail en agenda bijhouden. Maar dit schitterende apparaat kan zo veel meer! Niet alleen zijn er veel – vaak verborgen – apps beschikbaar die nuttig, leerzaam of onderhoudend zijn, maar de apps die je regelmatig gebruikt – zoals bijvoorbeeld Mail, Safari en zelfs Instellingen! – bieden vaak ook zeer handige, tijdbesparende of gewoon leuke opties waardoor je (veel) meer uit je kostbare bezit haalt. Daarnaast biedt het besturingssysteem zelf talloze functies die je ongetwijfeld zelden of nooit gebruikt, maar die het werken met de hardware aanzienlijk vereenvoudigen of leuker maken.

Het boek Zo word je een iPhone-pro is bedoeld voor iedereen met een iPhone die daar (bijna) dagelijks mee in de weer is. Heb je het gevoel dat zaken efficiënter, sneller of gemakkelijker kunnen? Dan is het goed om te weten dat dat bijna altijd het geval is. Met de talloze tips, wetenswaardigheden en verborgen pareltjes leer je écht het meeste uit je iPhone te halen en er meer plezier aan te beleven.

Meer lezen over iOS en de iPhone?


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.