iPhone aan openbaar wifi

iPhone aan openbaar wifi: beter niet!

Zo word je een iPhone-pro

Je kunt je iPhone aan openbaar wifi koppelen, net als elke andere telefoon of tablet. Uit veiligheidsoverwegingen zou dit echter een no-go moeten zijn! Onderstaande tips zijn afkomstig uit het boek Zo word je een iPhone-pro, van Team VDM & iCulture.nl. Hierin vind je nog veel en veel meer handige tips en wetenswaardigheden om álles uit je iPhone te kunnen halen.

Openbare wifinetwerken zijn handig, maar ze kunnen ook een risico vormen voor de beveiliging van je gegevens. Omdat deze netwerken vaak niet of slecht beveiligd zijn, kunnen kwaadwillenden gemakkelijk toegang krijgen tot je persoonlijke informatie. Hier zijn enkele richtlijnen om veilig te blijven:

  • Vermijd het verbinden met openbare wifinetwerken voor gevoelige activiteiten zoals internetbankieren of het invoeren van wachtwoorden.
  • Als je toch gebruik moet maken van openbare wifi, zorg er dan voor dat je verbonden bent met een VPN om je gegevens te versleutelen (zie de volgende tip).
  • Schakel de optie Vraag om verbinding met netwerken uit in de wifi-instellingen van je iPhone. Zo voorkom je dat je automatisch verbinding maakt met beschikbare netwerken.
  • Vergeet het netwerk zodra je klaar bent met het gebruik ervan. Ga naar Instellingen, Wifi, tik op het informatie-icoon naast het netwerk en kies Vergeet dit netwerk.
iPhone aan openbaar wifi

Door voorzichtig te zijn met openbare wifi kun je het risico op datalekken en andere beveiligingsproblemen aanzienlijk verminderen. Kun je een openbaar wifi écht absoluut niet vermijden (maar check echt eerst alle alternatieven!), dan kun je ook een VPN inzetten.

VPN instellen

Met een VPN (virtual private network) kun je een privéverbinding met een server maken. Deze privéverbinding is niet af te luisteren en is dus ideaal als je via een openbaar wifinetwerk met internet bent verbonden. Maar ook je werkgever kan verlangen dat je enkel via een VPN met het bedrijfsnetwerk contact maakt. Om een VPN aan te leggen heb je nodig:

  • een VPN-configuratie; dit kan op de iPhone worden ingesteld of je kunt een app van derden gebruiken – er zijn er talloze;
  • een abonnement bij een (openbare) VPN-dienst; er zijn er vele waar je je voor niet al te veel geld op kunt abonneren; óf
  • Een login op de VPN-server van je bedrijfsnetwerk; dit wordt doorgaans door de systeembeheerder of IT-afdeling verstrekt.

Een VPN configureren en inschakelen is verder eenvoudig.

1 Open de app instellingen en tik op Algemeen gevolgd door VPN- en apparaatbeheer.

2 Tip op VPN gevolgd door Voeg VPN-configuratie toe.

3 Voer de gegevens in die je van de systeembeheerder of VPNdienst hebt ontvangen en tik op Gereed.

4 Voeg desgewenst meerdere configuraties toe als je met verschillende netwerken wilt kunnen verbinden.

5 Tik op de gewenste configuratie en zet de schakelaar bovenaan op groen om je VPN te activeren. Na gebruik kun je de verbinding hier ook weer verbreken. Maar als je eenmaal een VPN-configuratie hebt toegevoegd, kun je de VPN sneller in en uitschakelen door in de thuispagina van Instellingen de schakelaar VPN op groen te zetten.

Wanneer je VPN-verbinding actief is werk je als het ware via het netwerk van de aanbieder of het bedrijf. Heb je een Amerikaanse aanbieder, dan kan het voordeel verder zijn dat je films kunt streamen of locatiegebonden diensten kunt gebruiken die in Nederland of België niet beschikbaar zijn.

Zo word je een iPhone-pro

Zo word je een iPhone-pro

Je iPhone is een technisch hoogstandje… maar zeg nu eerlijk: haal je wel alles eruit wat erin zit? Natuurlijk: foto’s en video’s maken, bellen, whatsappen en spelletjes spelen doen we bijna allemaal. Plus een beetje surfen op internet en wellicht je e-mail en agenda bijhouden. Maar dit schitterende apparaat kan zo veel meer! Niet alleen zijn er veel – vaak verborgen – apps beschikbaar die nuttig, leerzaam of onderhoudend zijn, maar de apps die je regelmatig gebruikt – zoals bijvoorbeeld Mail, Safari en zelfs Instellingen! – bieden vaak ook zeer handige, tijdbesparende of gewoon leuke opties waardoor je (veel) meer uit je kostbare bezit haalt. Daarnaast biedt het besturingssysteem zelf talloze functies die je ongetwijfeld zelden of nooit gebruikt, maar die het werken met de hardware aanzienlijk vereenvoudigen of leuker maken.

Het boek Zo word je een iPhone-pro is bedoeld voor iedereen met een iPhone die daar (bijna) dagelijks mee in de weer is. Heb je het gevoel dat zaken efficiënter, sneller of gemakkelijker kunnen? Dan is het goed om te weten dat dat bijna altijd het geval is. Met de talloze tips, wetenswaardigheden en verborgen pareltjes leer je écht het meeste uit je iPhone te halen en er meer plezier aan te beleven.

  • Het enige Nederlandstalige boek dat diep ingaat op de verborgen mogelijkheden van de iPhone
  • Met de tips uit dit boek beleef je meer plezier aan je dure investering en haal je er veel meer uit dan je voor mogelijk hield
  • Samengesteld in samenwerking met de ervaren experts van iCulture


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.