de functie KIEZEN in Excel

De functie KIEZEN in Excel

De functie KIEZEN in Excel kiest een bepaalde waarde uit een lijst met waarden, iets wat met regelmaat goed van pas kan komen. Hieronder duik ik dieper in KIEZEN. In mijn boek Het complete boek Excel voor professionals, 5e editie treft u nog veel en veel meer diepgravende tips en trucs aan voor dit ‘ultieme’ spreadsheetpakket van Microsoft. Inclusief uitgebreide uitleg en voorbeelden over vele, vele Excel-functies.

De functie KIEZEN kiest zoals beloofd een bepaalde waarde uit een lijst met waarden.

🖋️ Syntaxis van KIEZEN
=KIEZEN(getal; waarde1; waarde2; waarde3; enzovoort)

Met het eerste getal geeft u op, de hoeveelste waarde u wilt zien, dit moet een getal zijn tussen 1 tot en met 254; dan geeft u een aantal waarden op waaruit gekozen kan worden (dat mogen ook celverwijzingen zijn).
Resultaat: de zoveelste waarde uit de reeks die u met het getal opgeeft.

Wilt u bijvoorbeeld een bepaalde dag van de week weergeven, dan geeft u die een voor een op in de formule, steeds tussen dubbele aanhalingstekens en gescheiden door een puntkomma. U vindt bijvoorbeeld de derde dag met:

=KIEZEN(3;”zondag”;”maandag”;”dinsdag”;”woensdag”;”donderdag”;”vrijdag”;”zaterdag”)

U kunt verwijzen naar enkele aparte cellen, bijvoorbeeld naar A1, B2 en D2. De volgende formule geeft de inhoud van de tweede cel, van B2:

=KIEZEN(2;A1;B2;D2)

U kunt de waarde ook laten kiezen uit een reeks van aaneengesloten cellen. U kunt die reeks niet opgeven als bijvoorbeeld C1:C10, maar u moet iedere cel apart opgeven. De volgende formule geeft de inhoud van de derde cel uit de reeks, dus van cel C3:

=KIEZEN(3;C1;C2;C3;C4;C5;C6;C7;C8;C9;C10)

U kunt de verwijzing naar een reeks van cellen wel opgeven als bijvoorbeeld C1:C10, als u meer dergelijke reeksen opgeeft, en het de bedoeling is om een van die reeksen te kiezen. Vervolgens plaatst u de formule binnen de functie SOM, waarbij de functie KIEZEN uitmaakt welke reeks wordt opgeteld. Bijvoorbeeld:

=SOM(KIEZEN(3;C1:C3;D1:D8;E4:E15;X7:X13))

Hiermee neemt de functie KIEZEN de derde reeks cellen: E4 tot en met E15, en worden die opgeteld. De formule is nu gelijk aan:

=SOM(E4:E15)

  • Het eerste getal, waarmee u opgeeft welke waarde uit de reeks u wilt zien, kan ook het resultaat van een formule zijn.
  • Als u een formule opstelt met de functie KIEZEN, zult u voor het eerste getal de term index_getal tegenkomen.
  • Let op: geeft u bijvoorbeeld vijf waarden op, waaruit kan worden gekozen, maar geeft u als eerste getal op dat u daarvan nummer 7 wilt, dan geeft de formule de uitkomst #WAARDE!. Want er bestaat geen zevende waarde. Het eerste getal mag niet groter zijn dan het aantal waarden.
  • Wilt u verwijzen naar een aaneengesloten reeks van cellen om daaruit een bepaalde waarde te kiezen, gebruik dan de functie INDEX.

Het complete boek Excel voor professionals,5e editie is bedoeld voor mensen die de basisvaardigheden van Excel onder de knie hebben en de uitgebreide mogelijkheden van dit programma verder willen benutten. In dit boek legt Wim de Groot in zijn bekende heldere stijl uit wat je met Excel kunt, zonder te vervallen in technisch jargon. In dit boek staan zo’n 1500 formules als voorbeeld. Bij elke formule legt Wim de Groot uit hoe deze werkt, zodat je de voorbeelden kunt gebruiken in je eigen situatie. Hij bespreekt 255 functies, ruim de helft van alle functies die Excel heeft. Het complete boek Excel voor professionals is hét standaardwerk voor Excel!

Meer tips over Microsoft Excel:


Alle tips en trucs op Computer Creatief voor Excel vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.