dronefotografie

Dronefotografie en architectuur

Ook in de architectuur heeft de dronefotografie – welhaast vanzelfsprekend – z’n intrede gedaan. Wat – letterlijk – tot nieuwe perspectieven leidt. In mijn boek Focus op Fotografie: Architectuurfotografie leg ik uit wat er zoal mogelijk is.

Is fotografie vanaf de grond of een ander gebouw niet hoog genoeg, dan moet je de lucht in. Dat kan met een vliegtuig of een helikopter. Voor grote projecten en infrastructuur werkt dat prima. Boven stedelijke gebieden mag je echter niet heel laag, waardoor het lastig is om een mooi perspectief op een kleiner gebouw te krijgen. Een drone is hier ideaal voor. Voor een overzichtsfoto van een gebouw is enkele tientallen meters hoogte vaak al meer dan genoeg, en zo laag mag je niet met een helikopter of vliegtuig. Een voordeel van drones boven het huren van een helikopter of vliegtuig is dat je er een gebouw gemakkelijk vanuit vrijwel iedere hoek mee kunt vastleggen en dat je drones perfect stil kunt laten hangen voor panoramafoto’s of om bijvoorbeeld opnamen te bracketen. Een nadeel is dat lichte en betaalbare drones gebruikmaken van een camera met een kleine sensor. De beeldkwaliteit is hierdoor minder dan je vanuit een vliegtuig of helikopter met een full-framecamera kunt krijgen. Drones met een full-framecamera kosten een veelvoud van een gemiddelde consumentendrone. Ook moeten ze aan strengere regels voldoen en moet je er extra voor gecertificeerd zijn.

No-fly zones

Sinds 2021 is de regelgeving aanzienlijk vereenvoudigd en versoepeld voor vliegen met lichte drones en het is gemakkelijker geworden om licenties te halen. Met drones in de Open A1-categorie kun je op korte afstand vliegen van de gebouwen die je wilt fotograferen of filmen en is het toegestaan om over niet bij de shoot betrokken personen te vliegen. Dat maakt een lichte drone heel flexibel. Waar je wel rekening mee moet houden is het grote aantal no-fly zones. Zodra er in de buurt van een stad een vliegveld is, dan ligt meestal meteen een groot deel van die stad in de no-fly zone van dat vliegveld. Onder vliegvelden vallen niet alleen de grote vliegvelden voor internationale vluchten, maar ook kleine vliegvelden voor amateurvliegers, zweefvliegvelden, militaire vliegvelden en laagvliegzones. Dat zijn er bij elkaar meer dan je zou denken. Verder is ook boven veel natuurgebieden het vliegen met een drone verboden. Vliegen in een no-fly zone is niet alleen strafbaar, maar zorgt er ook voor dat bij een crash zowel de schade aan de drone als de schade bij derden niet verzekerd is.

dronefotografie
Bergse Heide, Bergen op Zoom. Architect: RO&AD architecten. Foto: Merijn Koelink/DAPh.

De ontwikkelingen op dronegebied gaan snel. Drones worden steeds lichter en krijgen steeds betere camera’s. Drones met een 1 inch camera leveren al een redelijk beeld dat geschikt is voor professioneel gebruik en sommige zijn licht genoeg om met een A1-licentie te worden gevlogen. Ze zijn betaalbaar en worden ook verhuurd. Deze drones kunnen voor architectuurfotografen interessant zijn om aanvullende beelden te maken. De beeldkwaliteit van deze beelden is niet zo goed als van full-framecamera’s, maar door het bijzondere karakter van de beelden is dat meestal geen probleem.

Betere camera’s en duurdere drones

Er zijn natuurlijk ook drones met betere camera’s met een Micro Four Thirds-, Super 35of full-framesensor. Die zijn vele malen duurder en kunnen door hun hogere gewicht in Europa in de Open-categorie alleen in A3 worden gevlogen of in de Specific-categorie als je toch dichterbij wilt dan 150 meter. Dat vergt dus een flinke investering in geld, kennis en tijd. Voor dit soort high-end werk kun je overwegen om iemand in te huren die de opnamen voor je kan maken.

Architectuurfotografie

Dit artikel Dronefotografie en architectuur is afkomstig uit het boek Architectuurfotografie. Een eerder artikel uit dit boek Wanneer is een foto een architectuurfoto? vind je HIER. Architectuurfotografie is zoveel meer dan het vastleggen van een gebouw. Je wilt het karakter van het gebouw verrijken door het onder ideale omstandigheden te fotograferen met de beste beeldkwaliteit. Vaardigheden zoals beheersing van het licht, de locatie, het perspectief, het standpunt, de compositie en het begrijpen van de visie van de architect zijn daarbij cruciaal. In het boek Architectuurfotografie neem ik je mee langs onderwerpen, gebouwen, landschappen en interieurs.

Meer lezen over fotografie?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.