spellingscontrole tijdens typen in Word

Spellingscontrole tijdens typen in Word

Voor eenieder die met regelmaat tikfouten maakt, is spellingscontrole tijdens typen in Word een uitkomst. U kunt ook eigen woorden toevoegen. Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn Handboek Word 2021.

Het is u vast opgevallen dat tijdens het typen van tekst zo nu en dan rode golfjes verschijnen onder bepaalde woorden. Dit is de functie Spelling controleren tijdens typen. Deze is standaard actief. Met deze functie is het mogelijk om al tijdens het typen de tekst op fouten te controleren. Woorden die niet door de spellingcontrole van Word worden herkend, worden gemarkeerd.

Rechtermuisknop
Rood gemarkeerde woorden zijn niet herkend door de spellingcontrole.

Wordt een woord gemarkeerd, dan kan het zijn dat u een typefout hebt gemaakt. Wanneer u met de rechtermuisknop op het gemarkeerde woord klikt, toont Word een snelmenu waarin het enkele suggesties ter verbetering geeft. Soms staan hier goede suggesties in, soms ook niet. Uw gezond verstand blijft altijd het belangrijkst. Als het woord inderdaad fout is gespeld, klik dan in het snelmenu op het goede woord om de fout in het document te verbeteren.

Als een woord wordt gemarkeerd, wil dat dus niet per definitie zeggen dat het fout is gespeld. Het geeft alleen maar aan dat het woord niet in de woordenlijst van Word voorkomt. Veel (voor)namen, plaatsnamen en woorden uit een andere taal staan niet in de woordenlijst.

Toevoegen aan woordenlijst

Als u vaak documenten typt waarin woorden voorkomen die Word niet herkent, kunt u het woord toevoegen aan de woordenlijst van Word. Kies daartoe de optie Toevoegen aan woordenlijst in het snelmenu.

Een andere optie is Alles negeren, deze negeert een woord dat Word niet herkent als dat verderop in het document nogmaals voorkomt. Als u het document echter sluit en het op een later tijdstip weer opent, wordt dat woord opnieuw als fout aangemerkt.

Naast Handboek Word 2021 heeft Peter Kassenaar nog veel meer boeken geschreven. Al zijn boeken kun je HIER vinden. We publiceerden een tip uit zijn nieuwe Handboek Windows 11 op dit blog: Werken met het nieuwe Windows 11-startmenu.


Handboek Word 2021

Microsoft Word 2021 is de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld. Je bedient het Officeprogramma met het dynamische lint met opdrachtknoppen en functies. In de nieuwe versie van Word zijn diverse functies duidelijker en werken ze nog beter, nog intuïtiever. Het Handboek Word 2021 helpt je snel op weg en biedt oefeningen, tips en voorbeelden uit de praktijk.

Meer over MS Office lezen:


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.