watervalgrafiek in Excel

Watervalgrafiek in Excel maken

Een watervalgrafiek in Excel komt uitstekend van pas voor financiële specialisten, zij kunnen zo snel de ontwikkeling van een beginkapitaal zien. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek Het complete boek Excel voor professionals,5e editie. Vanzelfsprekend treft u nog veel en veel meer diepgravende tips en trucs aan voor dit ‘ultieme’ spreadsheetpakket van Microsoft.

Een watervalgrafiek laat de ontwikkeling zien van een beginkapitaal waarbij waarden worden opgeteld of afgetrokken. Dit type grafiek is handig om inzicht te krijgen in de manier waarop een beginwaarde wordt gevolgd door een aantal positieve en negatieve waarden. De kolommen met de beginwaarde en de uiteindelijke waarde staan vaak op de horizontale as, terwijl de tussenliggende waarden in zwevende blokken staan. Vanwege deze stappen wordt een watervalgrafiek ook wel bruggrafiek genoemd.

Voor deze ingebouwde watervalgrafiek hebt u Excel 2016 of 2019 nodig; hoe u deze maakt in een oudere Excel-versie, leest u elders in het boek

Aan de slag

Voor het maken van de watervalgrafiek nemen we de gegevens als in de volgende afbeelding (deze staan ook in het voorbeeld dat u kunt downloaden). Het staatje begint met Inkomsten, daaronder staan de kosten als negatieve getallen en opbrengsten als positieve getallen. Naast Netto inkomsten onderaan staat een optelformule, in dit geval:

=SOM(B1:B7)

Deze gegevens staan dus in hetzelfde staatje onder elkaar. Selecteer deze tabel, klik op de tab Invoegen, klik op de knop Waterval-, trechter-, aandelen-, oppervlak of radardiagram invoegen; een menu gaat open. Klik op Waterval; er verschijnt een watervalgrafiek.

De kolommen hebben drie tinten: positieve getallen, negatieve getallen en het totaal hebben ieder hun eigen kleur. Zo kunt u die gemakkelijk uit elkaar houden. In de legenda ziet u de kleuren van de positieve en negatieve getallen terug als ‘Toename’ en ‘Afname’.

 • Verwijder de grafiektitel door daarop te klikken en op de Delete-toets te drukken.
watervalgrafiek in Excel
In een watervalgrafiek ziet u het verloop van begin tot eind. Vlakken geven de toename en afname weer.

Er is nog geen kolom die overeenkomt met de kleur van ‘Totaal’ in de legenda. Bovendien staat de bodem van de rechterkolom nog niet op de nullijn en dat moet wel, omdat dit het slottotaal is. Klik één keer op de rechterkolom; er verschijnen rondjes om alle kolommen. Klik nogmaals op de rechterkolom, zodat alleen deze geselecteerd is, klik met de rechtermuisknop en kies Gegevenspunt opmaken; het taakvenster opent. En klik daarin op de rechterknop Opties voor reeks en schakel de optie in: Instellen als totaal. Nu staat de kolom voor het totaal op de nullijn.

 • Doe hetzelfde met de linkerkolom als u de begin- en eindstand dezelfde kleur wilt geven.
watervalgrafiek in Excel
Met de optie Instellen als totaal zorgt u dat de kolom voor het totaal op de nullijn staat.

Extra mogelijkheden

U kunt enkele zaken naar smaak bijstellen:

 • Wilt u de kolommen breder en de tussenruimte smaller, klik dan op een van de kolommen. Klik in het taakvenster op de rechterknop: Opties voor reeks en kies bij Breedte tussenruimte bijvoorbeeld 10% (of typ dit meteen in dat vak).
 • Op dezelfde plaats kunt u de verbindingslijnen tussen de kolommen al dan niet weergeven met de optie Verbindingslijnen weergeven.
 • Standaard worden de bedragen bij iedere kolom getoond. Hoeft u die niet te zien, klik dan met de rechtermuisknop op een van de bedragen en klik op Verwijderen. Of klik op de grafiek, klik op de knop met het plusteken en schakel in het menu Gegevenslabels uit.

Bijzonder aan de watervalgrafiek is de interactieve legenda. U kunt daarmee een bepaalde serie kolommen laten oplichten. Klik hiervoor op de legenda, klik vervolgens op een van de drie items in de legenda (let op: klik niet te snel achter elkaar, maar klik twee keer apart). Klikt u bijvoorbeeld op Afname, dan worden de andere kolommen bleker en ziet u de blokken van de negatieve bedragen eruit springen.

Het complete boek Excel voor professionals,5e editie is bedoeld voor mensen die de basisvaardigheden van Excel onder de knie hebben en de uitgebreide mogelijkheden van dit programma verder willen benutten. In dit boek legt Wim de Groot in zijn bekende heldere stijl uit wat je met Excel kunt, zonder te vervallen in technisch jargon. In dit boek staan zo’n 1500 formules als voorbeeld. Bij elke formule legt Wim de Groot uit hoe deze werkt, zodat je de voorbeelden kunt gebruiken in je eigen situatie. Hij bespreekt 255 functies, ruim de helft van alle functies die Excel heeft. Het complete boek Excel voor professionals is hét standaardwerk voor Excel!

Meer tips over Microsoft Excel:

 • Excel werkblad snel kopiëren
  Excel Werkblad snel kopiëren naar een ander bestand

  U kunt een Excel werkblad snel kopiëren naar Een ander bestand. Hoe, dat leest u in deze blogpost.

  Lees hier verder…

 • maanden en weken in Excel
  Werkbladen met maanden en weken in Excel

  Werkbladen met maanden en weken maken in Excel is prima automatisch te regelen, zoals u in dit artikel kunt lezen.

  Lees hier verder…

 • de wereldtijd in Excel
  Tijdsverschillen berekenen in Excel

  Hoe laat is het op dit moment in – laten we zeggen – Shanghai? Tijdsverschillen berekenen in Excel is heel eenvoudig! In deze blogpost laat ik zien hoe je dat doet.

  Lees hier verder…

 • objectgeoriënteerd programmeren In Excel
  Objectgeoriënteerd programmeren in Excel

  Leer in dit artikel de basisbeginselen van objectgeoriënteerd programmeren in Excel (en ook wat objecten zijn).

  Lees hier verder…

 • Excel-macro genereren met ChatGPT
  Een Excel-macro genereren met ChatGPT

  ChatGPT kan niet alleen goed overweg met tekst, maar ook met code. Een Excel-macro genereren met ChatGPT blijkt verrassend goed te gaan.

  Lees hier verder…

 • leeftijd exact berekenen in Excel
  Een leeftijd exact berekenen in Excel

  Precies en snel weten hoe oud iemand precies is? Laat de leeftijd exact berekenen in Excel en houd daarbij rekening met de verjaardag!

  Lees hier verder…


Alle tips en trucs op Computer Creatief voor Excel vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.