filters en effecten vinden in Photoshop

Filters en effecten vinden in Photoshop

Filters en effecten vinden in Photoshop is vrij makkelijk, als u weet wat waar zit en wat doet. Leggen we hier even uit. Afkomstig uit Classroom in a Book: Photoshop 2022.

Het brede scala aan filters en effecten in Photoshop verschijnt op meerdere plaatsen in de werkruimte en menu’s en er kunnen meerdere typen van hetzelfde filter zijn. Dat kan het voor u moeilijk maken om het juiste filter te vinden.

Een manier om soorten filters en effecten te onderscheiden, is of ze destructief zijn. Een destructieve bewerking verandert de pixels van een laag permanent. Een niet-destructieve bewerking is op elk moment gemakkelijk te wijzigen en als u deze verwijdert, wordt de ongewijzigde originele laag hersteld. Dat is natuurlijk een betere manier om uw opties open te houden.

Op een rijtje

Er volgt nu een korte handleiding voor de plaatsen waar u filters en effecten in Photoshop kunt vinden:

Algemene filters bevinden zich in het menu Filter en de bijbehorende submenu’s. Niet elk filter is in de submenu’s terug te vinden, dus denk er ook aan om in de volgende twee filtergalerieën te kijken.

Filtergalerie (Filter > Filtergalerie) biedt een groot aantal conventionele (algoritmische) filters, zoals Oplichtende rand en Mozaïektegels. Deze zijn meestal bedoeld voor creatieve effecten.

Creatief filter Chroom uit de Filtergalerie.

Neural Filters (Filter > Neural Filters) bieden de nieuwste en meest geavanceerde filters, getraind door machine learning. Ze kunnen resultaten opleveren die beter zijn dan of niet mogelijk zijn met conventionele filters. Neural Filters zijn ook in staat tot meer intelligente radicale bewerkingen, zoals het veranderen van de manier waarop ogen kijken.

Zwart-witfoto van Jean Giraud/Moebius ingekleurd met het Neural-filter ‘Vullen met kleur’ voor het inkleuren van oude zwart-witfoto’s. Foto © Hans Frederiks 2022.

Wanneer u al uw opties onderzoekt, houd dan rekening met deze verschillende filterlocaties. Als u bijvoorbeeld de tint van de huid wilt verbeteren, kunt u de meer traditionele meerstapstechniek in les 12 gebruiken waarbij u het filter Oppervlaktevervaging gebruikt. Dit kunt u vervolgens vergelijken met de resultaten die u krijgt met het eenstapsfilter Huideffening in Neural filters. Gebruik dan het resultaat waarvan u denkt dat het beter is voor een specifieke afbeelding.

Laagstijlen zijn niet-destructieve, gemakkelijke manieren om slagschaduwen, gloed en andere effecten toe te passen die u in dit boek hebt uitgeprobeerd. U kunt ze vinden in het submenu Laag > Laagstijl of door op de fx-knop onderaan het deelvenster Lagen te klikken.

Zoals u in dit boek hebt gedaan, kan zelfs een destructief filter of effect niet-destructief worden toegepast als de laag een slim object is. U kunt een geselecteerde laag voorbereiden voor niet-destructief filteren door eerst Filter > Omzetten voor slimme filters te kiezen. Wanneer u dit doet, wordt een filter toegepast als een slim filter, zodat u de resultaten kunt bewerken.

Als u filters op een laag wilt combineren, past u bij de meeste filters eenvoudig elk filter om de beurt toe. Voor filters in een filtergaleriedialoogvenster of -werkruimte (Filtergalerie, Neural Filters en Uitvloeien), kunt u meerdere filters in die galerie combineren voordat u het dialoogvenster of de werkruimte verlaat.

Er zijn op ons blog nog veel meer artikelen rondom Photoshop te vinden, lees ze eens door. Misschien leert u er weer eens een handige truc bij!

Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie)

Classroom in a Book: Photoshop 2022Classroom in a Book: Photoshop 2022 (Nederlandse versie) is de snelste, makkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Photoshop te leren!

Leer hoe u digitale beelden corrigeert en verbetert. Verwijder naadloos achtergronden en repareer afbeeldingen met inhoudsgevoelige gereedschappen. Ontdek geavanceerde filters die middels machine learning en cloudverwerking afbeeldingen verfraaien. Selecteer onderwerpen met complexe omtrekken, zoals haar, snel en precies. Ontwerp samengestelde afbeeldingen, bijvoorbeeld met luchtvervanging. Creëer geavanceerde typografie. Bewerk video, inclusief overgangen en bewegingseffecten. Automatiseer taken met handelingen.

 

Meer Photoshoptips lees je hier:

Een gedachte over “Filters en effecten vinden in Photoshop”

  1. Voor alle duidelijkheid – of eigenlijk, voor alle verwarring: Adobe heeft altijd een ‘zootje;’ gemaakt van de indeling en definitie van Filters.

    Het begon met de allereerste sets filters die er ooit in verschenen. Die werden meestal ingedeeld a.h.v. de leverancier waar Adobe ze van gekocht heeft. Dus Ontwikkelaar X bedacht een categorie “Stylize” en Leverancier Y maakte een setje “Pixels”. Tja, niet bepaald een gebruikersgerichte categorisering, maar zo was de afspraak nu eenmaal…

    Een paar “natuurlijke” processen (Wolken, Zon, Vlam, etc.) werden onder de noemer Rendering gebracht. En Filters die ‘ingewikkeld’ deden (met méér dan een simpel dialoogje), kregen een aparte plek, bovenaan.

    Allerlei “vage” filters werden al vanaf vrij vroeg bijeen geveegd, maar het team dat later de bijzondere “Galerie Vervagen” bedacht, vond dat ze een eigen naam en plek verdienden. Dus hup, weer een commando erbij.

    Met de Filter-galerie werd de warboel eindelijk een beetje vereenvoudigd. Door filters hierin opnieuw in te delen, van kleine iconen te voorzien en ook op alfabetische volgorde te tonen, werd het in ieder geval ietsje duidelijker. Hoewel, niet alle filters konden (technisch) of mochten (juridisch) hierin meegenomen worden. Sterker nog: ze bedachten er ook allerlei nieuwe filters bij ! Overigens, bij de filters met een zwart/wit-ikoon speelt de Voor- en Achtergrond-kleur een belangrijke rol. Stel die dus van te voren even in.

    Heel vreemd: als je een Slimme Laag hebt en een Beeld – Aanpassing erop los laat (zoals Niveaus, Kleurbalans of zelfs Schaduw/Hooglichten) dan verschijnt deze bewerking niet als een Aanpassingslaag maar als een Filter ! Wat op zich eigenlijk wel handig is…

    Toen brak de tijd aan dat gebruikers van mobiele apps allerlei beeldbewerkingen een “filtertje” gingen noemen, ook als dat veel meer dan een ‘filter’ behelsde. Maar zo heet het nu in de volksmond en daar doet Adobe vrolijk aan mee.

    En inmiddels gebruikt Adobe de term “Neural Filter” voor alles wat nieuw, nuttig en leuk is en met kunstmatige intelligentie te maken heeft. Technisch is het ook een bijzondere stap, omdat deze los van Photoshop kunnen worden ontwikkeld en geïnstalleerd. Volgens mij is “Luchtvervanging” nog nèt aan deze aanpak ontsnapt, maar wie weet zullen meer van deze ‘filters’ later naar andere plekken in Photoshop worden verhuisd, dan bij “Filters”…

    Kortom: zoek of verwacht geen gebruikers-logica achter de vraag waarom het gros van de filters zo heet of ergens is ondergebracht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.