Tijdens het schrijven van mijn boek Ontdek de Raspberry Pi zag het er met de leverbaarheid van de Raspberry Pi4 even niet zo rooskleurig uit. Maar: de Raspberry Pi4 is weer leverbaar! Volop zelfs, feitelijk. Nu kun je kennismaken met een bijzonder capabel en al even bijzonder compact single board computersysteempje. Koop nu een Raspberry Pi 4!
Het mag geen geheim heten dat de Raspberry Pi 4 in al z’n varianten slecht leverbaar was, zeker de afgelopen twee jaar. Een van de hoofdoorzaken was het wereldwijde chiptekort, deels een uitvloeisel van de coronapandemie. Maar er was ook een grote producent (RS Group) waarvan de licentie met de Raspberry Pi Foundation afliep. Met het gevolg dat er ook nog eens een gat in de toch al magere productie werd geslagen. Tegelijkertijd ging het in 2021 nog redelijk met cryptomunten. Allerlei cryptofarms gebruikten grote hoeveelheden Raspberry Pi’s om virtuele munten te ontginnen. De duistere tijden van schaarste zijn echter voorbij: de Raspberry Pi 4 is weer leverbaar!
Koop nu een Raspberry Pi 4!
Dat die Raspberry Pi 4 weer goed leverbaar is, komt vanzelfsprekend als een cadeautje dat – ongepland – mooi samenvalt met de lancering van het genoemde boek. Het betekent immers dat ‘meedoen’ met de in de hoofdstukken genoemde mogelijkheden en het installeren van besturingssystemen en toepassingen nu voor iedereen bereikbaar is. De prijzen van de Pi 4’s zijn ook weer gezakt tot het normale niveau. Waren er de afgelopen jaren nog wel eens malafide verkopers die het schaarse microcomputertje tegen absurde woekerprijzen verkochten, nu kan iedereen weer toeslaan. Sterker nog: nu de markt van cryptomunten behoorlijk is ingestort, dumpen mensen en bedrijven die zich met het ‘minen’ (berekenen) van deze munten bezighielden ooit opgekochte voorraden RPI 4’s op de markt. Het moet dus wel heel gek lopen als je geen Pi 4 kunt scoren!
Voorlopig nog geen Raspberry Pi 5
Ook het fabricageprobleem is opgelost. Er is (weer) meer dan genoeg capaciteit. Onder andere de Sony-fabriek in Wales maakt weer Pi 4’s (al een hele tijd, trouwens). Dat kan weer, nu de benodigde chips goed verkrijgbaar zijn. Blijft over de vraag of en wanneer er een Raspberry Pi 5 verschijnt. Dat zal volgens de Raspberry Pi Foundation zeker dit jaar niet meer gebeuren. En heel vlug in het volgende jaar waarschijnlijk ook niet, want dan zou de organisatie zichzelf lelijk in de vingers snijden en concurrent van zichzelf worden. Sowieso zal gelden dat even een maand of wat wachten voordat je een Pi 5 koopt geen slecht idee is. Veel software zal nog niet aangepast zijn aan de nieuwe hardware, voor sommige besturingssystemen kost dat soms zelfs maanden.

Ga voor 8 GB
Kortom: wil je aan de slag met de Raspberry Pi 4, dan is nu hét moment om er een aan te schaffen. Ga dan bij voorkeur wel voor de versie met 8GB werkgeheugen (RAM), die biedt de meeste mogelijkheden om ook zwaardere besturingssystemen te draaien. De 4 GB-versie is feitelijk het absolute minimum waar je voor moet gaan, minder levert te veel beperkingen op voor de meeste gebruikers die niet alleen met een command prompt willen werken.
Ontdek de Raspberry Pi
Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In het boek Ontdek de Raspberry Pi nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar inspirerende voorbeelden, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen.
Leer de verschillende versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste bij jouw behoeften past. We duiken in de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je je Raspberry Pi kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc. Ook lees je hoe je een SSD kunt aansluiten.
Daarnaast maak je kennis met inspirerende voorbeeldprojecten die je kunt realiseren met een ‘losse’ Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole, je zult versteld staan van de mogelijkheden. Duik in de wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop! Tot de behandelde onderwerpen behoren:
- Kennismaking, aanschaf en benodigdheden
- Besturingssysteem kiezen, installeren en gebruiken
- SSD aansluiten op de Raspberry Pi 4
- Leren programmeren met Scratch
- Mediacenter maken met Volumio
- Arcadekast bouwen met RetroPie
- Accessoires voor de Raspberry Pi
- Een overzicht van inspirerende voorbeeldprojecten
Leren programmeren met Scratch is een voorproefje uit mijn boek Ontdek de Raspberry Pi. Lees het HIER.
Het koelen van de Raspberry Pi 4
De eerste generaties van de Raspberry behoefden eigenlijk niet echt koeling, maar het koelen van de Raspberry Pi 4 is toch wel noodzakelijk.
De verschillende versies van de Raspberry Pi
Er zijn in de afgelopen jaren verschillende versies van de Raspberry Pi verschenen. We zetten ze hier eens voor je op een rijtje.
Koop nu een Raspberry Pi 4!
Tijdens het schrijven van mijn boek Ontdek de Raspberry Pi zag het er met de leverbaarheid van de Raspberry Pi4 even niet zo rooskleurig uit. Maar: de Raspberry Pi4 is weer leverbaar!
Leren programmeren met Scratch
e Raspberry Pi is een uitstekende basis om mee (te leren) programmeren, via Scratch bijvoorbeeld. Maar wat is Scratch? Gaan we uitleggen!
De pc van de toekomst
Hoe ziet de pc van de toekomst er uit? Waarschijnlijk een heel stuk meer ‘personal’ dan nu het geval. Met name qua afmetingen. En kleiner betekent beslist niet langzamer of minder capabel. Of Intel het gaat redden met z’n x86-architectuur is twijfelachtig. De pc zoals de oerversie van IBM was vooral bedoeld als kantoormachine. Gemáákt…
Wat kan een Raspberry Pi?
Een wel heel klein printplaatje met slechts een handjevol onderdelen. Toch is het een complete computer. Maar wat kan een Raspberry Pi eigenlijk? Je hebt ongetwijfeld wel eens van de Raspberry Pi gehoord. Het betrof een in eerste instantie vrij simpel systeempje, primair bedoeld voor educatieve doeleinden in met name armere landen. Toch bleek diezelfde…

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.