Een leuk plaatje hier of daar vrolijkt een saaie presentatie meestal wat op. Kortom: zoek clipart in PowerPoint en maak er gebruik van! Lees er over in onderstaand fragment uit mijn gloednieuwe boek Handboek PowerPoint 2021.
Clipart, ofwel ondersteunende afbeeldingen voor bij een presentatie, kan zorgen voor verduidelijking van een onderwerp, terwijl ook een aardigheidje hier of daar de presentatie van ‘saaie cijfers’ net wat aantrekkelijker kan maken. De eenvoudigste manier om snel aan bruikbare en haarscherpe clipart te komen, is door gebruik te maken van de in PowerPoint ingebouwde zoekfunctie. Of beter: een van de ingebouwde zoekfuncties, want u kunt kiezen uit de categorieën Dit apparaat ofwel dat wat er op uw pc staat, Stockafbeeldingen en onlineafbeeldingen.
Deze opties zitten allemaal verstopt onder de knop Afbeeldingen op de tab Invoegen van het lint. Verder treft u daar ook de eerder in dit boek beschreven knoppen Schermopname en Fotoalbum aan. Met die laatstgenoemde knop kan een aardig onderdeel in een presentatie ingevoegd worden bestaande uit een diashow van bijvoorbeeld uw eigen foto’s en afbeeldingen (daarover elders in het boek meer). PowerPoint ondersteunt een flinke hoeveelheid bestandsformaten, zodat het wel heel raar moet lopen als u iets niet kunt gebruiken.
Veranderingen
Voorheen – in oudere versies van PowerPoint – was de knop Onlineafbeeldingen zonder meer de interessantste. Hiermee zocht u op basis van trefwoorden razendsnel in verschillende onlineplaatjesbibliotheken – waaronder Microsofts eigen grote illustratieverzameling – naar alles wat u maar kon bedenken. Veel afbeeldingen waren gemaakt in het zogeheten vectorformaat, wat betekent dat ze zijn te vergroten of verkleinen zonder enig detail kwijt te raken. Nu spreken we niet voor niets in de verleden tijd, want de hele voormalige en populaire Microsoft Clipart-verzameling is al in december 2014 stilletjes offline gehaald. Daarom moet u voortaan zelf op zoek naar passende (vector)illustraties. Als schrale troost is zoekmachine Bing voortaan direct vanuit PowerPoint (en de andere Office-onderdelen) beschikbaar.
Stockafbeeldingen
Zoals gezegd heeft Microsoft de van oudere Office-versies bekende clipartbibliotheek uit PowerPoint verwijderd. Met PowerPoint 2021 is er als alternatief een – schrale – troost verschenen in de vorm van de optie Stockafbeeldingen. Daarmee kunt u zoeken in een nieuwe onlinebibliotheek aan afbeeldingen, geleverd door Microsoft. Probleem hiervan is dat er maar slechts een beperkte selectie van beschikbaar is voor eenieder die de ‘losse’ versie van Office heeft aangeschaft. Toegang tot de volledige bibliotheek krijgen alleen de abonnees van Microsoft 365, waarmee deze optie niet heel interessant is voor kopers van abonnementsloze versies…
Niet te veel
Voordat u nu driftig op zoek gaat naar allerlei plaatjes om uw presentatie op te vrolijken: natuurlijk geldt ook nu dat overdaad schaadt. Maak niet te vaak gebruik van ‘lollige’ afbeeldingen; een enkele keer – afhankelijk van het soort presentatie – doorbreekt een aardig plaatje de sleur.
Zoeken maar!
We kijken eerst in PowerPoint. Gebruik desgewenst de eerder opgezette presentatie of gebruik een willekeurige dia in een nieuw document.
1 Klik op het tabblad Invoegen van het lint op de knop Afbeeldingen en dan Onlineafbeeldingen. U kunt hiermee allerlei onlineafbeeldingen in diverse formaten downloaden. Dat kunnen dus zowel tekeningen zijn als kant-enklare foto’s die u in een presentatie kunt gebruiken. Standaard zoekt Bing de zoekmachine van Microsoft – alleen op rechtenvrije Creative Commonsafbeeldingen. De afbeeldingen die gevonden worden zijn in eerste instantie voor het overgrote deel vaak bitmaps, wat betekent dat zonder kwaliteitsverlies uitvergroten niet mogelijk is. Controleer dus of een afbeelding die u op deze wijze vindt en invoegt er nog een beetje netjes uitziet op een dia. Wilt u liever ‘echte’ getekende clipart, klik dan eens op het trechtertje linksboven de zoekresultaten. U kunt hier nu aangeven dat u bijvoorbeeld alleen clipart (getekend materiaal) wilt zien. Selecteer daarvoor de optie Illustraties.

2 In het venster Onlineafbeeldingen tikt u in het zoekveld een zoekterm, bijvoorbeeld fiets, gevolgd door een druk op Enter. U krijgt vervolgens snel een overzicht te zien van afbeeldingen die voldoen aan het zoekcriterium. Om niet alleen naar rechtenvrije afbeeldingen te zoeken maar naar alle beschikbare plaatjes, schakelt u het selectievakje voor de optie Alleen Creative Commons uit. Bedenk daarbij dat u hiermee ook beeld te zien krijgt waarop copyright rust en dat u dat niet zonder toestemming of vergoeding mag gebruiken!

3 Om een afbeelding daadwerkelijk in te voegen, klikt u eerst op de gewenste afbeelding en daarna op de knop Invoegen. U kunt deze afbeelding vervolgens naar eigen inzicht op de dia plaatsen en vergroten of verkleinen. Ook zijn alle effecten (denk aan schaduw of animaties) toepasbaar op het object. Als een afbeelding transparant is loopt de schaduw mooi langs de lijnen van het plaatje, zoals bij het voorbeeld van de fiets te zien is. Niettransparante afbeeldingen krijgen simpelweg een schaduw langs de kaderlijnen.

Desgewenst zijn afbeeldingen ook op te maken en kan er nog meer mee, leest u allemaal in het genoemde boek.
Op zoek naar meer tips over PowerPoint? Dan zit op dit blog helemaal goed! Volg deze link en verdiep je verder in het onderwerp.
Handboek PowerPoint 2021
PowerPoint 2021 is het meest gebruikte programma om presentaties samen te stellen. Het is onderdeel van zowel Microsoft Office 2021 als Microsoft 365. U bedient PowerPoint met het dynamische lint met opdrachtknoppen en functies. In de nieuwe versie van PowerPoint zijn diverse functies duidelijker en werken ze nog beter, nog intuïtiever. Het Handboek PowerPoint 2021 helpt u snel op weg en biedt oefeningen, tips en voorbeelden uit de praktijk.
Tot de behandelde onderwerpen behoren:
- presentaties vormgeven met thema’s
- afbeeldingen invoegen
- presenteren met geluid
- videobeelden vertonen
- werken met clipart
- presentaties meenemen, delen en uitwisselen
- objecten importeren en schikken

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.