iPad te water

iPad te water, redden wat er te redden valt

Soms zit het mee, en soms zit het tegen in ’t leven. Begin deze week was ’t laatste hier het geval. Dochterlief besloot ongemerkt een iPad Pro mee in bad te nemen. Dat ging goed tot ze ‘m uit handen liet vallen en het ding volledig kopje onder ging. En een iPad te water, dat gaat absoluut heel erg mis.

iPad’s zijn vreemd genoeg totaal niet waterbestendig, een klein beetje binnendringend water kan al dure schade aanrichten. Dit in tegenstelling tot iPhones, waarmee je desgewenst zelfs – tot bescheiden diepte – foto’s onder water mee kunt maken. Kortom: een volledige onderdompeling in badwater overleeft geen enkele iPad. Helaas is dat precies wat er begin deze week met een iPad Pro – gelukkig een alweer wat ouder exemplaar uit 2018 – gebeurde. Deze werd in huis als een soort van vliegende keep gebruikt, onder het motto ‘pak hem als je ‘m nodig hebt’. En hoewel je als ouder steeds aangeeft dat elektronische apparatuur in de badkuip niet zijn toegestaan (tenzij uitdrukkelijk toegestemd) voorkomt dat niet dat kinderen daar anders over denken. Eenmaal onder water was het direct over en uit voor de iPad. Scherm op zwart met af en toe een flikkerend Apple-logo. Er direct maar een haarföhn opgezet en het ding 24 uur laten drogen, zoals Apple aanbeveelt.

Speaker- annex ventilatiegaten

Verder kwam ik erachter dat de vier speakergaten in de iPad tevens ventilatiesleuven blijken te zijn. De speaker beslaat de helft van de gaten de rest is open. Kortom: door eens met de mond aan die gaten te zuigen het grootste deel van het ‘losliggende’ water weten te verwijderen. Uiteindelijk startte de iPad weer op, maar met een zwart scherm. Er is water in het LCD-paneel gedrongen en dat is niet te verwijderen noch te repareren. Gelukkig was dit ‘slechts’ een extra iPad, maar de vraag knaagde toch: staat hier nog belangrijke data op? Omdat de iPad wel op leek te starten (LED’s voor achtergrondverlichting aan de zijkant lichtten op) én er een ploink-geluid hoorbaar was na inschakelen (ten teken dat een lader is aangesloten) leek de belangrijkste elektronica nog in leven.

Extern scherm en blind mikken

Nu had ik hier nog een USB-C/Thunderbolt naar HDMI-converter liggen. Die eens ingeprikt en aangesloten op een beeldscherm. Waarempel: daar stond het bekende scherm waarop je de toegangscode in moet tikken. Alleen: die virtuele knoppen waren dus niet zichtbaar op het scherm. Om correct te ‘mikken’ er eens een andere iPad van gelijke grootte naast gelegd. En met een beetje fingerspitzengefühl lukte het om binnen te komen. Vervolgens een nieuwe uitdaging: via Bluetooth een muis en vervolgens toetsenbord koppelen. Ook dat lukte door een werkende iPad naast het schermloze exemplaar te leggen en blind te mikken. Waarbij natuurlijk wel gold dat het een gelukkig toeval was dat de aanraakfunctie nog wel werkte! Zonder dat had eventueel een USB-toetsenbord nog soelaas kunnen bieden om in te loggen.

iPad te water
Een Bluetooth- muis en toetsenbord bleken in dit geval een uitkomst, gecombineerd met een al even extern beeldscherm(pje).

Data redden

Hoe dan ook, met de muis- en toetsenbordbediening én het externe scherm konden we op zoek naar onmisbare gegevens. Die bleken er – zoals verwacht niet echt te zijn, maar wel nog wat kleine dingen over kunnen hevelen naar een NAS. Het blijft toch wat vreemd dat iPad’s niet wat beter beschermd zijn tegen waterschade, maar dat zal alles te maken hebben met de o zo noodzakelijke interne luchtstroom om de zaak koel te houden. Vreemd genoeg is de elektronica behalve het LCD-paneel behoorlijk stevig ingepakt; die overleeft het blijkbaar wel. Ook de depth-camera en frontcamera bleken het onvrijwillige bad trouwens niet overleefd te hebben, met een duidelijke foutmelding in beeld (op de externe monitor). Maar: ook dit is weer een in het LCD-paneel geïntegreerd onderdeel.

iPad te water
Met de eenmaal gekoppelde muis en toetsenbord kan er data overgeheveld worden naar een NAS.

Water is een no go

De moraal van ’t verhaal: houd je iPad verre uit de buurt van water, hoe verleidelijk het misschien ook is om er mee rond te dobberen in badkuip of zwembad. Ook in geval van een regenbui: speel op safe. Als je toch waterschade oploopt, schud en zuig het vocht (voorzichtig) uit de iPad. Laat deze dan 24 uur – meer mag altijd – in uitgeschakelde toestand verticaal drogen. Met de laadpoort naar beneden, op het laagste punt. Mogelijk krijg je je apparaat dan tijdelijk weer aan de slag om via een extern scherm en wat kunst- en vliegwerk je gegevens te redden. De reparatiekosten voor een oudere iPad zijn de moeite niet waard, want veel te hoog in verhouding met de levensduur die het apparaat nog rest qua ondersteuning. Bovendien: als er na verloop van tijd toch ook schade aan het systeembord blijkt te zijn was vervanging van het paneel een zinloze investering.

Ontdek de iPad - bijgewerkt voor iPadOS 16.

Als u dan toch een nieuwe iPad bestelt na een zwempartij, inclusief de meest recente versie van iPadOS, dan komt het boek Ontdek de iPad wellicht goed van pas. Hierin vindt u alles over web, e-mail, foto’s, video, muziek, navigatie, FaceTime, agenda, contacten, widgets, focus, livetekst en meer. De auteur doet de iPad haarfijn uit de doeken: van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe functies en apps. Met dit boek haalt u echt alles uit uw iPad!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.