De beste USB-C kabels voor dataoverdacht en opladen

Vind de juiste USB-C kabels voor dataoverdracht én opladen!

Vanwege mijn nieuwe – tweedehands – Mac Studio boog ik me weer eens over het USB-C-kabel- en poortenprobleem. Wat is een goede USB-C-kabel? Wat is de snelheid van de USB-C-poorten? Op de Mac Studio heb je lekker veel USB-C-poorten – zes om precies te zijn – en ook nog twee USB-A-poorten. De kabels die je gebruikt hebben invloed op de snelheid van dataoverdracht. Je begrijpt: een snelle externe ssd met een langzame kabel, daar schiet je niet veel mee op. Je wilt in ieder geval een snelle kabel voor het rondpompen van je data. Bij die Mac Studio heb je ook nog een kabel nodig voor je scherm, als je dat via USB-C wilt aansluiten. Daarnaast heb je – niet per se voor je computer – kabels nodig om bijvoorbeeld je telefoon, je tablet of laptop op te laden. Ook daar heb je ook allerlei verschillen. Kabels die de laptop slechts langzaam opladen. Dat wil je ook niet. Wat zijn de beste USB-C-kabels voor dataoverdracht én opladen?

De mogelijkheden van USB-C

We willen met een USB-C-kabel nogal wat. USB-C kan o.a. audio, video, data en power transporteren. In de loop van de tijd dat USB een standaard werd, zijn er allerlei vernieuwingen en verbeteringen gekomen. Voor dit korte artikel ga ik uit van USB-C als standaard.  Dat kan een kabel zijn met aan één kant een USB-C-connector en aan de andere kant een USB-A-connector en een kabel met aan beide kanten USB-C. De standaard voor USB-C bestaat sinds 2014 (versie 1.0) en is diverse malen aangepast. In 2017 kwam versie 3.2 en in 2019 USB4. De verschillende versies hadden verschillende snelheden voor dataoverdracht en voor de hoeveel power die ze konden leveren. Als je wilt, kun je dat allemaal op Wikipedia nalezen.

Thunderbolt

Om de verwarring groter te maken is er ook nog Thunderbolt, met dezelfde connectoren als USB-C, maar met andere eigenschappen. Intel en Apple bedachten deze standaard voor het verbinden van randapparatuur. Er zijn inmiddels een aantal Thunderbolt-versies : 2, 3, 4 en 5. Het belangrijkste verschil van Thunderbolt met USB-C is de snelheid van dataoverdracht. USB 3.2 Gen 2×2 kan 20 Gbps aan, Thunderbolt 3 & 4 verdubbelen die snelheid naar 40 Gbps. Als je hele snelle ssd’s hebt wil je ook de hoogste snelheid. Nou ja, alleen als je poort op je computer dat ook aankunnen. Meer lezen over Thunderbolt en de verschillen met USB-standaarden? Lees hier What’s the difference between Thunderbolt and USB-C?.

Wat voor poorten en welke snelheid hebben ze?

Voor de aardigheid keek ik nog even wat voor poorten mijn Mac Studio M1 heeft. Aan de achterkant zitten 4 Thunderbolt 4-poorten en twee USB-A-poorten. Aan de voorkant nog twee USB-C-poorten. De Thunderbolt-poorten aan de achterkant ondersteunen snelheden tot 40 Gbps. De twee USB-A-poorten aan de achterkant gaan qua snelheid tot 10 Gbps. De USB-C-poorten aan de voorkant bij de versie met de M1 processor zijn geen Thunderbolt maar ‘gewone’ USB-C en gaan qua snelheid ook tot 10 Gbps. Lekker verwarrend. Je hebt dus Thunderbolt 4 én USB-C 3.2. Het is in ieder geval handig om te weten wat voor poorten er op jouw computer/laptop/telefoon/tablet/beeldscherm zitten, dus kijk hiervoor in de documentatie van je apparaat.

Wat voor kabels moet je kopen?

Voor de kwaliteit van de kabels doet die kennis er uiteindelijk minder toe. Je gaat niet speciaal shoppen voor een goedkope, langzame kabel voor een harde schijf die ook langzaam is. Dat lijkt me in ieder geval onzin. Ga uit van kabels die de meeste power kunnen leveren en de hoogste snelheid van dataoverdracht. Kies voor goede kwaliteit, want goedkoop is duurkoop. Bij Computer Creatief hebben we geen lab waar we allerlei verschillende kabels kunnen testen. Dus zocht ik online naar artikelen over de beste kabels. Bij Wirecutter vonden ze de Anker-kabels erg goed. Bij PCWorld kwamen ze o.a. uit bij Cable Matters. Er is natuurlijk meer te vinden online. Ik zocht op Best USB-C cables for speed and power 2023. Zoek, als je Thunderbolt-poorten hebt ook nog op Best Thunderbolt 3 cables. Vaak kom je uit bij de kabels van Anker. Kabels van Cable Matters vind je bij Bol.com en Amazon.nl. Bij Amazon kun je ook Anker-kabels kopen.

Conclusie

Toen ik dit stuk aan het schijven was las ik dit weekend nóg een stuk over de staat van USB-C in 2023: It’s 2023 and USB-C is even more of a mess. Ofwel: Het is 2023 en USB-C is nog een grotere puinhoop. Een diepgravend stuk over de verschillende USB-C-standaarden, over het probleem van het opladen van telefoons en laptops met USB-C en waarom de data-overdrachtsnelheden nog verwarrender zijn geworden. De kwaliteit van de kabels, de lengte van de kabels en of de USB-C- standaard wel juist is geïmplementeerd, zorgen voor verwarring, ellende en incompatibiliteit. Nu ja, lees het artikel er maar op na. De conclusie van het artikel: USB-C is gedoemd een puinhoop te blijven. Schiet je uiteindelijk wat op met al die kennis? Ik hoop van wel. Zoek uit welke poorten er op je apparaten zitten en koop daar de beste kabels bij. Ga niet voor goedkoop, onbekende merken en Google op de beste kabels voor jouw situatie. Ik hoop dat dit artikel je helpt voor het vinden van de juiste USB-C kabels voor dataoverdracht én opladen!

P.S. Eindelijk heeft Apple USB-C ook in de iPhone 15 geïntegreerd. Geheel tegen de zin van Apple in, maar eindelijk dan toch. Apple verkoopt ook kabels. Bijvoorbeeld die vermaledijde Lightningkabels, die altijd maar kapot gaan. Nu hebben ze ook heeeel dure Thunderbolt 4 kabels van € 79,- tot aan € 179,-. Eh… Het zijn ‘Pro’ kabels dus dan weet je het wel qua prijs. Misschien kun je zelf zoeken op Thunderbolt 4 cable en kijken wat je kunt vinden van goede merken als Anker of Cable Matters. Op de valreep van dit artikel las ik nog dit: Apple’s new ‘pro’ Thunderbolt 4 and six-foot USB-C cables are bad, and you shouldn’t buy them. Welkom in de wereld van USB-C en Apple!

Zo word je een iPhone-pro

Zo word je een iPhone-pro

Je iPhone is een technisch hoogstandje… maar zeg nu eerlijk: haal je wel alles eruit wat erin zit? Natuurlijk: foto’s en video’s maken, bellen, whatsappen en spelletjes spelen doen we bijna allemaal. Plus een beetje surfen op internet en wellicht je e-mail en agenda bijhouden. Maar dit schitterende apparaat kan zo veel meer! Niet alleen zijn er veel – vaak verborgen – apps beschikbaar die nuttig, leerzaam of onderhoudend zijn, maar de apps die je regelmatig gebruikt – zoals bijvoorbeeld Mail, Safari en zelfs Instellingen! – bieden vaak ook zeer handige, tijdbesparende of gewoon leuke opties waardoor je (veel) meer uit je kostbare bezit haalt. Daarnaast biedt het besturingssysteem zelf talloze functies die je ongetwijfeld zelden of nooit gebruikt, maar die het werken met de hardware aanzienlijk vereenvoudigen of leuker maken.

Het boek Zo word je een iPhone-pro is bedoeld voor iedereen met een iPhone die daar (bijna) dagelijks mee in de weer is. Heb je het gevoel dat zaken efficiënter, sneller of gemakkelijker kunnen? Dan is het goed om te weten dat dat bijna altijd het geval is. Met de talloze tips, wetenswaardigheden en verborgen pareltjes leer je écht het meeste uit je iPhone te halen en er meer plezier aan te beleven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.