Tips voor Video opnemen met de iPhone

Natuurlijk is video opnemen met de iPhone geen enkel probleem, in tegendeel. Immers, juist om z’n foto- en videokwaliteiten staat dit toestel als uitmuntend bekend. U leest er alles over in mijn pas verschenen boek Ontdek de iPhone – bijgewerkt voor iOS 16. In deze blogpost wat tips voor het maken van nog mooiere video’s!

Video opnemen met de iPhone is al net zo eenvoudig als een foto maken. Wilt u een video-opname maken, veeg dan naar de cameramodus Video. In deze modus verandert de sluiterknop in een opnameknop. Linksboven staan de snelle schakelaars waarmee u met een tik de framerate en resolutie kunt aanpassen (iPhone XR en nieuwer). Op de iPhone 14 ziet u hier ook de knop Actiemodus.

video opnemen met de iPhone

Actiemodus De actiemodus is een beeldstabilisatie tijdens video-opnamen. Dit zorgt voor een veel stabieler beeld als u de camera niet goed stil kunt houden, bijvoorbeeld als u snel loopt. De actiemodus werkt het beste met veel licht. Wilt u de actiemodus ook gebruiken in situaties met minder licht, schakel dan bij Instellingen, Camera, Neem video op de optie Actiemodus minder licht in. Tijdens een video-opname schakelt u de actiemodus in en uit met de knop Actiemodus (linksboven).

video opnemen met de iPhone
De videomodus met linksboven de snelle schakelaars.
video opnemen met de iPhone

QuickTake-video Met een iPhone XR en nieuwer kunt u vanuit de fotomodus een videopname maken. Houd in de fotomodus uw vinger op de sluiterknop, daarmee start u een Quicktake-video. Versleep de opnameknop naar de vergrendelde positie (met het slotje) en laat daar los. Nu ziet u zowel een opnameknop als een sluiterknop, dus u kunt nu tijdens het filmen ook foto’s maken, net zoals in de normale videomodus.

Begin te filmen met een tik op de opnameknop, tik nogmaals op de opnameknop om de opname te stoppen. De tijdsduur van de opname verschijnt in beeld. En net zoals bij een foto, kunt u ook tijdens een video-opname zoomen. Tijdens de opname verschijnt een witte sluiterknop waarmee u een foto kunt maken zonder de opname te onderbreken.

video opnemen met de iPhone
QuickTake-video opnemen.

Liggend

video opnemen met de iPhone

Macrovideo De macromodus is ook beschikbaar voor video op de iPhone Pro 13 en nieuwer.

Wilt u op een bepaald deel van het beeld scherpstellen of de belichting aanpassen, dan werkt dat op dezelfde manier als bij foto’s. U hebt ook AE/AF-vergrendeling tot uw beschikking.

video opnemen met de iPhone

Video liggend opnemen Bekijkt u de opnamen alleen op uw iPhone, dan maakt het niet uit of u liggende of staande beelden opneemt. Wilt u de opnamen ook op een computer of de tv bekijken? Dan is het wel zo handig om met de camera liggende beelden op te nemen. Dat levert een groter beeld op.

Film

De cameramodus Film heet officieel Filmische video en past automatisch een scherptediepte-effect toe op de video-opnamen, waarbij het onderwerp scherp blijft en de achtergrond wordt vervaagd. Het onderwerp wordt automatisch herkend en in focus gehouden. Komt een nieuw onderwerp in beeld, dan verplaatst het focuspunt automatisch. U kunt het focuspunt tijdens de opname aanpassen of later wijzigen in de app Foto’s. Met de knop Scherptediepte past u het scherptediepteeffect aan. Film is alleen beschikbaar op de iPhone 13 en 14.

Pas eventueel het scherptediepte-effect aan voordat u de opname start.

U start de opname met een tik op de sluiterknop. De camera detecteert personen met een kader.

video opnemen met de iPhone
Een video-opname in de modus Film. Let op de knop Scherptediepte linksboven.

Een geel kader geeft aan een persoon in focus is.

Een grijs kader geeft aan dat een persoon is gedetecteerd, maar niet in focus is. Tik op het grijze kader als u de focus wilt verplaatsen en tik nogmaals op het kader als u de focus op deze persoon wilt vastzetten.

Zijn er geen personen in de video, tik dan op het onderwerp waarop u wilt focussen.

Houd uw vinger op het scherm om de focus op een bepaalde afstand vast te zetten.

U kunt de film in de app Foto’s bewerken en het scherptediepte-effect aanpassen. Verder is er nog veel meer mogelijk in de filmmodus van de iPhone (en zeker ook op fotografiegebied valt er heel veel te doen), daarover leest u zoals beloofd alles in mijn boek.

Meer tips en trucs over Apple-producten? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Apple-tips op dit blog vind je HIER.

Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft uw iPhone te bieden. De auteur van Ontdek de iPhone – bijgewerkt voor iOS 16 doet Apples nieuwe besturingssysteem iOS 16 voor iPhone haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit uw iPhone te halen.

Meer tips voor je iPhone en iPad:


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.