Stage Manager voelde altijd wat ‘verweesd’ als het gebruikt werd op één scherm. Productieve gebruikers keken dan ook uit naar ‘t moment waarop Apple Stage Manager en een extern beeldscherm integreerde. Dat is nu gebeurd met de komst van iPadOS 16.2. Maar hoe werkt Stage Manager in de praktijk? Dat lees je in deze blogpost: Zo werkt Stage Manager op de iPad.
Stage Manager is de ‘vensterbeheer’-tool van de iPad. Om meer precies te zijn: de volledig werkende versie krijgt je alleen op een iPad voorzien van een M1 of M2 SoC. Heb je die, dan viel de eerste kennismaking met de tool wellicht toch wat tegen. Ja: je kunt vensters maken op je iPad. Maar wel binnen strak gedefinieerde regels. Het zijn geen compleet vrij zwevende exemplaren die we kennen uit reguliere desktop-besturingssystemen. In plaats daarvan werk je met een soort van stapels (stacks) aan samengevoegde apps, die je min of meer in vensterweergave kunt ordenen. Dat komt zo af en toe best handig van pas, met name als je content vanuit de ene naar een andere app wilt slepen bijvoorbeeld. Toch loop je al snel tegen de limiteringen van het relatief kleine scherm van je iPad aan…
Meer schermruimte creëeren
Tipje: heb je een iPad met een wat groter scherm en (of) goede ogen, dan loont het de moeite om even de app Instellingen te starten. Tik of klik daarin op Scherm en Helderheid en vervolgens rechts op Tekstgrootte. Tik – als je al een extern scherm hebt aangesloten – onder Ingebouwd Retina-scherm op Weergavezoom en selecteer vervolgens Meer ruimte. Na een tik op Gereed ‘herstart’ je iPad (feitelijk alleen Springboard, dus geopende documenten, apps en dergelijke blijven gewoon bewaard) en je ziet dat er nu ineens veel meer op je scherm past.
Dat komt omdat intern de schaalgrootte (scaling) van de resolutie is aangepast. Mogelijk ken je de truc al van de Mac. Het beeldscherm in de iPad heeft namelijk een dusdanig hoge resolutie, dat tekst, pictogrammen, knoppen en andere schermelementen altijd worden opgeblazen. Met de komst van iPadOS 16 en een M1 of M2 Soc kun je kiezen uit een kleinere vergroting. Helaas niet staploos en veel mensen zullen de kleinere scaling wellicht weer net wat té klein vinden. Kwestie van proberen dus, terugzetten is immers net zo snel geregeld. Waarschijnlijk is dezelfde truc ook toepasbaar op een extern scherm, mits dat een resolutie heeft van 4K. Wij gebruikten voor onze test een klein full HDMI-scherm, dus dat was niet na te gaan.

De eerste kennismaking
Het eerste wat ons opviel – combinatie met het hier gebruikte testscherm – was dat het tweede scherm wel erg flets oogde. Ook toonde het precies dezelfde inhoud als het iPad-scherm, inclusief de uit alle voorgaande versies van iPadOS bekende zwarte balken aan de zijkanten. Dit laatste verschijnsel is wel heel makkelijk te verklaren: Stage Manager wordt niet automatisch ingeschakeld als u een extern scherm koppelt. Wat betekent dat het zich gedraagt zoals in al die oudere iPad-versies: als een spiegel van het hoofdscherm, waarbij sommige apps hun inhoud schermvullend op ’t externe scherm kunnen tonen. Om volop gebruik te kunnen maken van de nieuwe functionaliteit is het zaak om eerst Stage Manager aan te zetten. Dat gaat het makkelijkst door vanuit de rechter bovenhoek van het scherm naar beneden te vegen; het Bedieningspaneel opent dan. Tik hierin op de knop voor Stage Manager en dit onderdeel wordt aangezet.
Positie externe scherm instellen
Start de app Instellingen en tik op Scherm en helderheid om het geheel te finetunen. Tik op Rangschikking en sleep het externe scherm – al naar gelang waar u het in werkelijkheid hebt geplaatst – naar links of rechts (boven of onder zou ook kunnen) van de iPad. Mocht je onder Stage Manager eens de gespiegelde weergave nodig hebben, dan is het goed om te weten dat je in dit onderdeel ook de schakelaar Schakel synchrone weergave in kunt vinden (voor nu laten we deze uit!). Tik op Gereed. Je kunt nu vensters en apps van je iPad-scherm naar het externe scherm slepen. Ook rechtstreeks starten van een app op het externe scherm is een optie; gebruik dan het dock onder in beeld.
En dan dat probleem met die ‘slappe’ weergave
Blijft over die gammele helderheid van ons externe scherm. Dat heeft te maken met HDR-weergave. Lang niet alle HDMI-monitoren (en zelfs televisies!) ondersteunen deze truc. Omdat het iPad-scherm er bij de meeste modellen wél standaard gebruik van maakt heeft Apple besloten standaard een HDR-signaal via HDMI naar de buitenwereld te sturen. Oogt jouw scherm wat flets, ga dan in de app Instellingen weer naar Scherm en helderheid. Tik of klik op je externe monitor in het paneel rechts (te vinden onder Ingebouwd Retina-Scherm). Onder het kopje VOORKEURSWEERGAVE-INSTELLING kies je voor de optie SDR. Oogt je scherm nu een heel stuk meer helder en levendiger dan zit je goed en moet je deze instelling gebruiken.
Schermvullend, zonder zwarte balken
Wat in ieder geval erg prettig is, ongeacht het kunnen maken van vensters en naast elkaar draaien van meerdere apps op meerdere schermen, is dat een hele hoop software nu ook op het externe scherm zonder zwarte zijbalken full screen gedraaid kan worden. Eindelijk dus een schermvullende Safari op de tv, bijvoorbeeld. Ook veel andere voor iOS 16.2 bijgewerkte apps zullen al of uiteindelijk ook schermvullend gedraaid kunnen worden. Apps die de truc nog niet ondersteunen worden in een venster getoond. Waarbij geldt dat je dat vaak nog wat groter kunt slepen door het aan een van de hoekpunten beet te pakken met je muis of vinger.
Een gouden combinatie
Onder de streep kunnen we concluderen dat Stage Manager in iPadOS16.2 een heel stuk meer bruikbaar is geworden. Mits je een extern scherm aansluit. Nadeel van die constructie is natuurlijk wel, dat je dan in theorie een monitor onderweg mee moet slepen. En dat gaat in de praktijk nooit gebeuren. Voor mobiel gebruik zal de iPad het dus moeten doen met wat Stage Manager al was: een aardige maar eenvoudige vensterbeheerder.
Voor thuiswerkers wordt het – als de laptop eens aan vervanging toe is – een interessante vraag: ga ik voor weer een nieuwe notebook of ga ik lekker met de iPad werken, gekoppeld aan een extern scherm? Dat is, zeker als je meeste werk-apps in de cloud draaien (denk aan bijvoorbeeld een virtuele desktop van je werk!), een zeer terechte vraag. Want waarom een ‘onhandige’ notebook kopen voor het draaien van Windows op afstand, bijvoorbeeld? En ook als je hoofdzakelijk werkt in cloudsoftware (denk aan een CMS of web-apps), zit je prima met een iPad, helemaal met een extern scherm.
Praktische tip tot slot: als je Apple’s officiële Thunderbird/USB-C HDMI-converter gebruikt, zit daar niet alleen een HDMI-uitgang op, maar ook een USB3-aansluiting én een USB-C laad-aansluiting. Bij stationair werken kun je dan je iPad laden of vol houden, zodat je onderweg ook een volle accu achter de hand hebt.
Wil je alles uit je iPad halen? Daar is een boek voor: Ontdek de iPad. Aan de gang met web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft de iPad je te bieden. De auteur van Ontdek de iPad doet iPadOS 16 voor iPad haarfijn uit de doeken.
- Updates voor Apple
- iPad te water, redden wat er te redden valt
- iPadOS 16 updaten
- Zo werkt Stage Manager op de iPad
- Nieuw in Apple iOS 16.2 en iPadOS 16.2
- Safari in iPadOS 16: razendsnel pdf’s maken
- Bugs in de updates naar Ventura en iPadOS 16.1?
- Vanavond updaten naar iPadOS 16?
- Apple iPadOS 16 vertraagd
- Apple Universal Control niet zo héél universeel?
- macOS Continuïteit
- Updates voor macOS en iOS/iPadOS

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.