AI en sociale media

AI en sociale media vormen een match

Handboek Social Media Marketing, 4e editie

Aan Kunstmatige intelligentie (AI) is niet meer te ontkomen. Ook AI en sociale media hebben elkaarondertussen gevonden. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn Handboek Social Media Marketing, 4e editie.

AI is een verzamelnaam geworden voor toepassingen die slimme taken uitvoeren waar ooit veel menselijke input was vereist, zoals het ontwerpen en maken van content. De match tussen AI en sociale media is niet alleen de toekomst, het is al aanwezig. In feite draaien AI-toepassingen, en hun integratie met sociale media, al jaren op de achtergrond als algoritmen die feeds aanpassen, gerichte advertenties weergeven en (soms gebrekkige) moderatie van berichten en content uitvoeren. AI is nog verre van perfect. Het is nog steeds aan het leren en soms gaat het fout.

Vaker ingezet

Door AI gegenereerde content, en vooral de manier waarop het de journalistieke, content- en onderwijsindustrie beïnvloedt, wordt vaker ingezet. Sociale media en kunstmatige intelligentie blijven samenwerken en het is AI die de optimale samenwerking naar een hoger niveau tilt. Concreet maakt AI het makkelijker om content te creëren.

AI en sociale media
Met AI content maken voor sociale media

Continu hoogwaardige content creëren kan voor sommigen een karwei zijn, maar de op AI gebaseerde tools kunnen het proces minder saai maken. Of ze kunnen op zijn minst inspiratie bieden voor creatieve content. Tools zoals Canva en Adobe Spark gebruiken AI om ontwerpelementen en kleurenschema’s voor afbeeldingen en video’s voor te stellen. Ook kunnen met tools als Pictory en Deepbrain AI hele video’s worden gegeneerd. Een slimme tool als Artisto kan de manier waarop u visuele content maakt voor platforms als Instagram enorm boeiend maken door uw foto’s en video’s om te zetten in animaties!

ChatGPT 4 aan het woord

Als aardigheidje en toevoeging op de boektekst stelde Computer Creatief ChatGPT de vraag “Wat betekent AI en ChatGPT in het bijzonder voor sociale media en sociale media marketing?”. Het antwoord zie je hieronder:

De Invloed van AI en ChatGPT op Sociale Media en Sociale Media Marketing

De opkomst van Kunstmatige Intelligentie (AI) heeft de manier waarop we omgaan met technologie en informatie ingrijpend veranderd. In het bijzonder heeft AI grote invloed op het gebied van sociale media en sociale media marketing. ChatGPT, gebaseerd op de GPT-4 architectuur van OpenAI, is een prominente speler in deze transformatie. Hier zijn enkele manieren waarop AI en ChatGPT de sociale media-omgeving veranderen:

Automatisering

Chatbots, aangedreven door AI zoals ChatGPT, zijn in staat om de klantenservice te automatiseren. Dit betekent dat bedrijven de klok rond aanwezig kunnen zijn om vragen te beantwoorden, problemen op te lossen en informatie te verstrekken. Hierdoor kunnen bedrijven efficiënter werken, terwijl klanten snellere en meer accurate antwoorden krijgen.

Personalisatie

Een van de krachtigste aspecten van AI is de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te analyseren en patronen te ontdekken. Marketeers kunnen deze informatie gebruiken om marketingcampagnes te personaliseren. Of het nu gaat om productaanbevelingen, gerichte advertenties of speciale aanbiedingen, AI maakt het mogelijk om de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon te leveren.

Content Creatie

Het genereren van boeiende en relevante content is een van de grootste uitdagingen in sociale media marketing. Tools zoals GPT-3 en ChatGPT kunnen bedrijven helpen door automatisch teksten, tweets, of zelfs blogposts te genereren. Hoewel menselijke creativiteit nog steeds onvervangbaar is, kan AI als een aanvullende tool dienen om de creatieve last te verminderen.

Analyse

AI kan helpen bij het analyseren van het enorme volume aan gebruikersdata op sociale media om inzichten te verkrijgen in consumentengedrag, trends en voorkeuren. Deze inzichten zijn cruciaal voor het plannen van effectieve marketingstrategieën.

In conclusie, AI en ChatGPT zijn niet langer toekomstmuziek, maar een integraal onderdeel van de huidige sociale media en marketingpraktijken. Ze bieden niet alleen voordelen op het gebied van efficiëntie en automatisering, maar openen ook nieuwe deuren naar personalisatie en data-analyse, wat uiteindelijk leidt tot betere klantrelaties en succesvollere marketingcampagnes.

Ik hoop dat dit artikel nuttig is voor een dieper begrip van de invloed van AI en ChatGPT op sociale media en marketing.

Handboek Social Media Marketing, 4e editie

Handboek Social Media Marketing, 4e editie

De vierde editie van dit alom gerenommeerde standaardwerk is weer volledig actueel, inclusief online toetssysteem! 

Het vernieuwde vierde deel van het succesvolle Handboek Social Media Marketing helpt de lezer/gebruiker een planmatige strategie voor sociale media te ontwikkelen. Daarbij helpt het inzicht te krijgen in de succesfactoren van de moderne socialemediamarketingmix met middelen als TikTok-virals, stories, reels & shorts en LinkedIn-community’s. Naast de focus op de organisatietransitie naar een sociale onderneming, de praktische cases, relevante onderzoeken en professionele inzichten van aansprekende experts, biedt het cross-mediale, uitgebreide boek een aanvullend platform met extra digitaal materiaal. Bovendien kent deze vierde editie een online toetssysteem om de eigen kennis eenvoudig te toetsen. 

Het complete handboek inspireert en helpt met de gerichte inzet van sociaal verkopen, de transitie naar een sociaal merk en sociale onderneming plus het opstellen van een resultaatgericht socialemediaplan. Het leer- en managementboek is tot stand gekomen met medewerking van onder anderen Steven van Belleghem, Hans Molenaar, Egbert Jan van Bel, Mischa Koster, Bas Hoogland, Herman Couwenbergh, Brian Solis en vele anderen. Het bevat bovendien inspirerende expertcases. 

Dit handboek:

 • werkt stapsgewijs toe naar een resultaatgericht marketingplan voor sociale media;
 • bevat uitgebreide extra’s over sociale beïnvloeding, het sociale merk en betrokkenheid;
 • bevat een gekoppeld online platform met extra digitaal materiaal en een online toetssysteem.

 • Spotify en privacy

  Spotify en privacy: check je settings

  Spotify is zonder enige twijfel een alleraardigste manier om muziek te consumeren. Maar Spotify en privacy gaan niet vanzelfsprekend hand in hand. Spotify was de eerste muziekstreamingdienst die ongelimiteerd luisteren naar muziek al in 2006 op de kaart zette. En al snel een revolutie in muziekland veroorzaakte. En dat was precies op tijd, want de…

  Lees hier verder…

 • fake nieuws

  Fake nieuws, pas er meer dan ooit voor op

  Het zijn absolute hoogtijdagen voor complotdenkers en andere gekkies op social media. Leer ze herkennen en negeer hun geposte fake nieuws nonsens. De complotdenkers zijn momenteel volledig op gang gekomen. Nog nooit eerder in de geschiedenis was het zo makkelijk voor hen om hun waanbeelden, achterdocht en haat te verspreiden. Ja, Facebook filtert fake nieuws.…

  Lees hier verder…

 • Kinderen kunnen makkelijke slachtoffers worden op social media (bron afbelding: https://www.flickr.com/photos/gabenl/3438507744)

  Veilig gebruik van social media

  Steeds weer maken vieze (meestal) mannetjes misbruik van social media. Om kinderen te lokken of om mededaders te helpen content te vinden. Half februari was het weer eens raak. Pedofielen maakten op slinkse wijze gebruik van de reactiemogelijkheden bij video’s met kinderen. Ze wezen elkaar via onschuldig (maar wel wat vreemd) ogende comments op kinderen…

  Lees hier verder…

 • Het boek Vind ik leuk! - Facebookmarketing: de leukste en makkelijkste manier om klanten te krijgen eens, Auteur: Anne Raaymakers

  Facebook en je bedrijf

  Facebook staat natuurlijk vooral bekend als een medium bedoeld voor privépersonen. Toch kunnen ook bedrijven er een slaatje uit slaan! Niet alleen multinationals kunnen hun voordeel uit Facebook halen. Maar ook als jij toevallig een klein bedrijfje of een eenmanszaak hebt, kan het medium goed van pas komen. Sterker nog: je zou dan wel heel…

  Lees hier verder…

 • Betrouwbaarheid Facebook reden voor vaarwel (Bron afbeelding: (https://www.flickr.com/photos/harcorutgers/6637390653)

  Betrouwbaarheid Facebook reden voor vaarwel

  Steeds meer Nedelanders verlaten Facebook omdat ze weinig vertrouwen meer in de dienst hebben. Met name fake nieuws en onbetrouwbaar nieuws worden als redenen genoemd. Om te stellen dat Facebook aan een vrije val begonnen is qua populariteit is waarschijnlijk (nog) wat te vroeg. Dat het medium een sterk dalende populariteit kent is echter wel…

  Lees hier verder…

 • Zie social media maar als een café, daar zeg je toch ook niet alles tegen iedereen?

  Social media en de neppers

  Social Media als Facebook, twitter en Instagram zijn leuk. Maar ga het vooral nooit als een bron van serieuze berichtgevingen zien. En wantrouw de meeste reacties, zeker van onbekenden. Steeds weer duiken verhalen op van partijen die een andere partij proberen te beïnvloeden. Denk aan het geharrewar rond de Amerikaanse verkiezingen. of – meer recentelijk…

  Lees hier verder…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.