AI en sociale media

AI en sociale media vormen een match

Handboek Social Media Marketing, 4e editie

Aan Kunstmatige intelligentie (AI) is niet meer te ontkomen. Ook AI en sociale media hebben elkaarondertussen gevonden. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn Handboek Social Media Marketing, 4e editie.

AI is een verzamelnaam geworden voor toepassingen die slimme taken uitvoeren waar ooit veel menselijke input was vereist, zoals het ontwerpen en maken van content. De match tussen AI en sociale media is niet alleen de toekomst, het is al aanwezig. In feite draaien AI-toepassingen, en hun integratie met sociale media, al jaren op de achtergrond als algoritmen die feeds aanpassen, gerichte advertenties weergeven en (soms gebrekkige) moderatie van berichten en content uitvoeren. AI is nog verre van perfect. Het is nog steeds aan het leren en soms gaat het fout.

Vaker ingezet

Door AI gegenereerde content, en vooral de manier waarop het de journalistieke, content- en onderwijsindustrie beïnvloedt, wordt vaker ingezet. Sociale media en kunstmatige intelligentie blijven samenwerken en het is AI die de optimale samenwerking naar een hoger niveau tilt. Concreet maakt AI het makkelijker om content te creëren.

AI en sociale media
Met AI content maken voor sociale media

Continu hoogwaardige content creëren kan voor sommigen een karwei zijn, maar de op AI gebaseerde tools kunnen het proces minder saai maken. Of ze kunnen op zijn minst inspiratie bieden voor creatieve content. Tools zoals Canva en Adobe Spark gebruiken AI om ontwerpelementen en kleurenschema’s voor afbeeldingen en video’s voor te stellen. Ook kunnen met tools als Pictory en Deepbrain AI hele video’s worden gegeneerd. Een slimme tool als Artisto kan de manier waarop u visuele content maakt voor platforms als Instagram enorm boeiend maken door uw foto’s en video’s om te zetten in animaties!

ChatGPT 4 aan het woord

Als aardigheidje en toevoeging op de boektekst stelde Computer Creatief ChatGPT de vraag “Wat betekent AI en ChatGPT in het bijzonder voor sociale media en sociale media marketing?”. Het antwoord zie je hieronder:

De Invloed van AI en ChatGPT op Sociale Media en Sociale Media Marketing

De opkomst van Kunstmatige Intelligentie (AI) heeft de manier waarop we omgaan met technologie en informatie ingrijpend veranderd. In het bijzonder heeft AI grote invloed op het gebied van sociale media en sociale media marketing. ChatGPT, gebaseerd op de GPT-4 architectuur van OpenAI, is een prominente speler in deze transformatie. Hier zijn enkele manieren waarop AI en ChatGPT de sociale media-omgeving veranderen:

Automatisering

Chatbots, aangedreven door AI zoals ChatGPT, zijn in staat om de klantenservice te automatiseren. Dit betekent dat bedrijven de klok rond aanwezig kunnen zijn om vragen te beantwoorden, problemen op te lossen en informatie te verstrekken. Hierdoor kunnen bedrijven efficiënter werken, terwijl klanten snellere en meer accurate antwoorden krijgen.

Personalisatie

Een van de krachtigste aspecten van AI is de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te analyseren en patronen te ontdekken. Marketeers kunnen deze informatie gebruiken om marketingcampagnes te personaliseren. Of het nu gaat om productaanbevelingen, gerichte advertenties of speciale aanbiedingen, AI maakt het mogelijk om de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon te leveren.

Content Creatie

Het genereren van boeiende en relevante content is een van de grootste uitdagingen in sociale media marketing. Tools zoals GPT-3 en ChatGPT kunnen bedrijven helpen door automatisch teksten, tweets, of zelfs blogposts te genereren. Hoewel menselijke creativiteit nog steeds onvervangbaar is, kan AI als een aanvullende tool dienen om de creatieve last te verminderen.

Analyse

AI kan helpen bij het analyseren van het enorme volume aan gebruikersdata op sociale media om inzichten te verkrijgen in consumentengedrag, trends en voorkeuren. Deze inzichten zijn cruciaal voor het plannen van effectieve marketingstrategieën.

In conclusie, AI en ChatGPT zijn niet langer toekomstmuziek, maar een integraal onderdeel van de huidige sociale media en marketingpraktijken. Ze bieden niet alleen voordelen op het gebied van efficiëntie en automatisering, maar openen ook nieuwe deuren naar personalisatie en data-analyse, wat uiteindelijk leidt tot betere klantrelaties en succesvollere marketingcampagnes.

Ik hoop dat dit artikel nuttig is voor een dieper begrip van de invloed van AI en ChatGPT op sociale media en marketing.

Handboek Social Media Marketing, 4e editie

Handboek Social Media Marketing, 4e editie

De vierde editie van dit alom gerenommeerde standaardwerk is weer volledig actueel, inclusief online toetssysteem! 

Het vernieuwde vierde deel van het succesvolle Handboek Social Media Marketing helpt de lezer/gebruiker een planmatige strategie voor sociale media te ontwikkelen. Daarbij helpt het inzicht te krijgen in de succesfactoren van de moderne socialemediamarketingmix met middelen als TikTok-virals, stories, reels & shorts en LinkedIn-community’s. Naast de focus op de organisatietransitie naar een sociale onderneming, de praktische cases, relevante onderzoeken en professionele inzichten van aansprekende experts, biedt het cross-mediale, uitgebreide boek een aanvullend platform met extra digitaal materiaal. Bovendien kent deze vierde editie een online toetssysteem om de eigen kennis eenvoudig te toetsen. 

Het complete handboek inspireert en helpt met de gerichte inzet van sociaal verkopen, de transitie naar een sociaal merk en sociale onderneming plus het opstellen van een resultaatgericht socialemediaplan. Het leer- en managementboek is tot stand gekomen met medewerking van onder anderen Steven van Belleghem, Hans Molenaar, Egbert Jan van Bel, Mischa Koster, Bas Hoogland, Herman Couwenbergh, Brian Solis en vele anderen. Het bevat bovendien inspirerende expertcases. 

Dit handboek:

 • werkt stapsgewijs toe naar een resultaatgericht marketingplan voor sociale media;
 • bevat uitgebreide extra’s over sociale beïnvloeding, het sociale merk en betrokkenheid;
 • bevat een gekoppeld online platform met extra digitaal materiaal en een online toetssysteem.

 • Facebook en Instagram gaan de tijd meten die je aan social media besteedt (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lux_Products_Long_Ring_Timer.jpg)

  Facebook en Instagram meten ‘social’ tijd

  Het aantal jongere gebruikers dat zegt verslaafd te zijn aan social media neemt toe. En daarom heeft Facebook een timer ingebouwd die precies bijhoudt hoe lang je besteed aan het systeem. Facebook en ook Instagram van hetzelfde bedrijf gaan bijhouden hoeveel tijd je aan deze social media besteedt. Er is nogal wat kritiek op de…

  Lees hier verder…

 • Facebook, contentfilters en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring bleken geen goede combinatie (bron afbeelding: https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:United_States_Declaration_of_Independence.jpg)

  Facebook blokeert onafhankelijkheidsverklaring

  Afgelopen week – de week van de 4de juli in de VS en de dagen dat de Amerikanen nog weer een beetje meer pattriotistisch worden – ging het even helemaal mis bij Facebook. De Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring werd namelijk gemarkeerd als ‘hate speech’. Als er iets is wat bij een Amerikaan niet moet doen, is in…

  Lees hier verder…

 • Dotan maakt het wel heel bont qua liegen (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/lange-neus-liegen-emoticon-gezicht-25529/)

  Dotaanse leugens op social media

  Vreemd eigenlijk, dat mensen zich altijd mooier voor willen doen dan ze zijn. Dit gedrag is vooral op social media te zien. De een leeft een nog mooier leven dan de ander. Posts over minder leuke zaken uit het dagelijks leven tref je er nauwelijks aan. En sommigen liegen simpelweg een heel imago bij elkaar,…

  Lees hier verder…

 • Het blijft oppassen met facebook en andere social media (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/143601516@N03/28188286432)

  Zuckerberg sprak

  Eindelijk heeft de topman van Facebook Mark Zuckerberg dan iets van zich laten horen betreffende het schandaal waarin zijn bedrijf verwikkeld is. Too little, too late? We schreven er deze week al eerder over: Facebook heeft een Groot Probleem. En dat probleem werd alleen maar versterkt door het stilzwijgen van oprichter Mark Zuckerberg. Hij heeft…

  Lees hier verder…

 • De Europese Commissie start een actie tegen desinformatie (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ede-wageningen-paashaas.JPG)

  Europese Commissie actief tegen desinformatie

  De paashaas bestaat echt. Na intensieve observaties en studie van het gerenommeerde Easter Egg Institute op Paaseiland is geconcludeerd dat hij jaarlijks vanaf een maanbasis aan de onzichtbare achterkant van dit hemellichaam opereert. De Europese Commissie is het er niet mee eens. Desinformatie en ook fake news worden steeds meer ingezet om mensen doelbewust op…

  Lees hier verder…

 • Facebook wil af van Like-oproepen (bron afbeelding duimpje: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Facebook_like_thumb.png)

  Facebook: weg met Like-oproepen

  Bij Facebook draait alles om Likes, ofwel het bekende duimpje omhoog. Spammers gaan ver om duimpjes te scoren. Facebook ‘spam’ kennen we allemaal. Het blijft extreem opletten bij ongevraagde aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn. En dan zijn er ook nog de bedrijven die denken snel en goedkoop te kunnen scoren door…

  Lees hier verder…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.