portret verbeteren in Photoshop Elements

De Catalogus in Photoshop Elements

In Ontdek Photoshop Elements kun je bijvoorbeeld zwart-witfoto’s automatisch inkleuren, een onderwerp in één keer selecteren, ongewenste objecten in je foto laten verdwijnen en huidtinten verzachten. Een belangrijk onderdeel van Photoshop Elements is de Catalogus, waarin de miniaturen en andere informatie over de foto’s zit opgeslagen. Over de Catalogus in Photoshop Elements hieronder een voorproefje uit het boek. 

Catalogus bijwerken

Als u afbeeldingen uit de catalogus buiten Photoshop Elements om verwijdert, verplaatst of een nieuwe naam geeft, zal de informatie in de catalogus niet meer overeenkomen met de werkelijkheid. De verbinding tussen miniatuur en werkelijk bestand is dan verbroken. In dat geval geeft de catalogus een foutmelding, bijvoorbeeld een grijs vlak met een vraagteken. Als u de ‘onwetende’ miniatuur in de Editor wilt laden, zal de Fotobrowser proberen de relatie met het bestand te herstellen door de vaste schijf te doorzoeken.

Geldt het probleem voor meer bestanden, kies dan Bestand, Opnieuw verbinden, Alle ontbrekende bestanden. Het programma doorzoekt de catalogus, stelt een lijst samen van problematische bestanden en toont deze links in het dialoogvenster. Vervolgens hebt u de keuzen:

  • De miniatuur uit de catalogus verwijderen: klik op de knop Verwijderen uit catalogus.
  • De koppeling handmatig herstellen: klik op het tabblad Bladeren en wijs de nieuwe locatie van het bestand aan.

TIP • Verbinding herstellen uitschakelen Als u op een miniatuur met een verbroken verbinding dubbelklikt, probeert de Fotobrowser de verbinding te herstellen. Dit is tijdrovend en misschien niet nodig (u hebt bijvoorbeeld het onderliggende bestand doelbewust weggegooid). Wilt u deze functie uitschakelen, kies dan Bewerken, Voorkeuren, Bestanden en schakel het selectievakje Automatisch naar ontbrekende bestanden zoeken en deze weer verbinden uit.

Back-up maken van catalogus

Voor gevorderden: wat als uw computer crasht? In het ergste geval bent u al uw afbeeldingen kwijt. Daarom zal de Organizer als uw catalogus een zekere omvang bereikt aan de bel trekken en u eraan herinneren dat het verstandig is een back-up te maken. Maar natuurlijk hoeft u niet op die melding te wachten en kunt u zelf het initiatief nemen. Voor de duidelijkheid: bij het maken van de back-up gaat het niet zozeer om de catalogus met miniaturen, maar om de onderliggende bestanden met beeld, video en geluid. De omvang kan dus flink oplopen.

Het is van essentieel belang dat de back-up op een fysiek andere locatie wordt opgeslagen dan waar de originele bestanden liggen, bijvoorbeeld een tweede vaste schijf of dvd(’s). Bij het branden naar dvd of cd geeft het programma aan hoeveel schijfjes nodig zijn. Controleer of u echt een fysiek andere schijf gebruikt, vraag desnoods hulp van een deskundige; Van station C naar Station D is niet genoeg, want dit kunnen verschillende partities op dezelfde vaste schijf zijn.

Controleer vooraf of de verbindingen tussen catalogus en bestanden nog in orde zijn, anders zal het programma daar zelf wel melding van maken.

Ook na het maken van de initiële back-up blijft de catalogus waarschijnlijk groeien. Daarom moet u met enige regelmaat een back-up blijven maken. Omdat het programma bijhoudt wat er sinds de vorige back-up is bijgekomen, kunt u in dat geval volstaan met een zogeheten incrementele back-up.

  1. Klik op Bestand, Back-up catalogus.
  2. Kies het back-uptype en klik op Volgende.
  3. Selecteer het schijfstation en klik op Back-up opslaan.
Een reservekopie van de catalogus maken.

In geval van branden op cd/dvd: noteer de naam van de catalogus op het schijfje, eventueel met een volgnummer. U zet een back-up terug met de opdracht Bestand, Catalogus herstellen.

Bestanden verplaatsen en archiveren

Mocht u om wat voor reden ook uw afbeeldingen naar een andere map willen verplaatsen, doe dit dan niet buiten de Organizer om, anders functioneert de catalogus niet meer goed. Selecteer uw afbeeldingen en kies Bestand, Verplaatsen, Bladeren en blader naar de beoogde map.

Wilt u afbeeldingen naar een usb-stick verplaatsen voor archiefdoeleinden, kies dan:

  1. Bestand, Kopiëren/verplaatsen naar verwisselbaar station.
  2. Het gaat om verplaatsen, dus vul de optie Bestanden verplaatsen in en klik op Volgende.
  3. Kies het doelstation (de verwisselbare schijf met usb-stick) en geef nadrukkelijk toestemming om de bestanden van hun oorspronkelijke locatie te verwijderen.

Verwijder de stick en noteer met viltstift de voorgestelde volumenaam (belangrijk!) en klaar is Kees. De miniaturen blijven gewoon in de catalogus zichtbaar, nu met een icoontje. Mocht u op een dag zo’n gearchiveerd bestand willen gebruiken, dubbelklik dan zoals gewoonlijk op de miniatuur om deze in de Editor te openen. Vervolgens vraagt het programma om de stick met de betreffende volumenaam in het station te plaatsen.

Ontdek Photoshop Elements

Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het begrip lagen is slechts een van de vele zaken die aan bod komen in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Hij laat je spelenderwijs ervaren hoe je je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Met talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kun je snel aan de slag.


Meer tips uit ‘Ontdek Photoshop Elements’ lezen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.