Excel werkblad beveiligen

Een werkblad in Excel beveiligen

U kunt een Excel-werkblad beveiligen. Dat is handig wanneer er in uw werkblad gegevens staan die niemand mag veranderen bijvoorbeeld. Onderstaande tip is afkomstig uit Het Complete Boek Office 2021; Ook geschikt voor Microsoft 365.

Staan er in uw werkblad gegevens die niemand mag veranderen of mag niemand cellen verplaatsen, dan maakt u het werkblad onaantastbaar met behulp van de beveiliging. Daarmee gaan alle cellen op slot en kan niemand meer iets veranderen. U beveiligt uw werkblad als volgt:

1 Klik in het tabblad Controleren op Blad beveiligen.

 • Of klik in het tabblad Start op Opmaak en kies in het menu dat verschijnt, Blad beveiligen.
 • Of klik met de rechtermuisknop op de bladtab onderaan en kies Blad beveiligen.
  Er verschijnt een venster met een aantal opties. Verkent u de mogelijkheden eens en schakel in wat gebruikers wel mogen doen.

2 Boven in dit venster kunt u een wachtwoord opgeven. Dit is niet verplicht, maar sterk aan te raden.

 • Vult u geen wachtwoord in, dan kan een ander niets aan uw werkblad veranderen, maar wie de weg weet naar de tab Controleren en Blad beveiligen, kan de beveiliging eenvoudig opheffen.
 • Geeft u wel een wachtwoord op, dan krijgt u na een klik op OK een vervolgvenster waarin u hetzelfde wachtwoord nogmaals moet invoeren. Onthoud dit wachtwoord goed, want het is voortaan de enige mogelijkheid om het werkblad te ontgrendelen!
Excel werkblad beveiligen
U zet het werkblad op slot met de beveiliging.
 • Mocht u in het vervolgvenster niet exact hetzelfde wachtwoord invoeren, dan verschijnt de melding: ‘De wachtwoordbevestiging is niet identiek’. Klik dan op OK en en probeer het opnieuw: voer opnieuw tweemaal hetzelfde wachtwoord in.
 • U kunt als ‘wachtwoord’ ook een aantal cijfers opgeven, dan hebt u een soort van pincode.

Het hele werkblad is nu beveiligd. Alle cellen worden geblokkeerd. Probeert u iets te typen (of iets te verwijderen), dan wordt u tegengehouden en verschijnt er een venster. U ziet dat de meeste knoppen in het lint vaag zijn geworden: die werken nu niet.

Beveiliging opheffen

U heft de beveiliging van het werkblad als volgt op.

1 Klik in het tabblad Controleren op de knop, die nu Beveiliging blad opheffen heet.

 • Of klik op Opmaak en kies in het menu Beveiliging blad opheffen.
 • Of klik met de rechtermuisknop op de tab van het werkblad en kies Beveiliging blad opheffen.

2 Hebt u tijdens het beveiligen een wachtwoord opgegeven, dan verschijnt het venster waarin u het wachtwoord moet typen. Voer uw wachtwoord in en alle cellen zijn weer te bewerken.

 • Hebt u als wachtwoord een getal opgegeven (een pincode), dan voert u dat in.
 • Ook als u de blokkering van een aantal cellen wilt veranderen (zie hierna), moet u eerst de beveiliging van het blad opheffen.

Als u het werkblad hierna opnieuw wilt beveiligen, klikt u weer op de tab Controleren en op Blad beveiligen. U kunt daarna hetzelfde wachtwoord opgeven, of een heel nieuw wachtwoord bedenken.

Dit blog is de afgelopen jaren gevuld met onder meer een berg aan Office-tips, die u hier allemaal terug kunt vinden. Of ga voor meer specifiek naar artikelen over Word, Excel of PowerPoint.

Het Complete Boek Office 2021; Ook geschikt voor Microsoft 365

Microsoft Office is de meestgebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt. In Het Complete Boek Office 2021; Ook geschikt voor Microsoft 365 behandelen de auteurs de toepassingen Word, Excel, Access, Outlook en PowerPoint, zodat je een compleet beeld krijgt van de veelzijdigheid en de kracht van de software. Het boek is geschikt voor gebruikers van zowel de standalone versie van Office 2021 als degenen die over een Microsoft 365-abonnement beschikken. Naast het boek zijn er bonushoofdstukken, voorbeeldbestanden en oefenmateriaal – alles is gratis downloadbaar. Dit bijzonder complete naslagwerk is uniek in zijn soort. Het enige boek op de Nederlandse markt waarin de belangrijkste toepassingen zo uitgebreid worden uitgelegd. Het boek bevat honderden tips en tijdbesparende oplossingen. Je leert hierdoor sneller en productiever te werken.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.