slim afbeeldingen zoeken in Photoshop Elements

Afbeeldingsgrootte en afdrukgrootte in Photoshop Elements

Afbeeldingsgrootte en afdrukgrootte in Photoshop Elements spelen een grote rol als het gaat om de representatie in een eindproduct. Denk aan een foto op website of in een boek, bijvoorbeeld. Tijd om daar eens in te duiken, middels onderstaand fragment uit mijn boek Ontdek Photoshop Elements.

De omvang van een digitale afbeelding wordt uitgedrukt in pixels; pixelbreedte en pixelhoogte om precies te zijn. Met elkaar vermenigvuldigd levert dit de totale pixelomvang om. Omdat ook bekend is hoeveel geheugenruimte 1 pixel in beslag neemt, kan het beslag van de gehele afbeelding op het werkgeheugen worden berekend. Deze informatie vindt u terug in de statusbalk en het venster Afbeeldingsgrootte. Open dit met Ctrl+Alt+I of met Afbeelding, Vergroten/verkleinen, Afbeeldingsgrootte.

Dit venster dient twee doelen. U kunt de afdrukgrootte controleren bij een gegeven resolutie en de afbeelding groter of kleiner schalen (zie volgende paragraaf). Het begrip resolutie slaat hier op informatiedichtheid; de standaard maateenheid is pixels per inch (ppi). Er valt dus nog best wat na te denken als het gaat om afbeeldingsgrootte en afdrukgrootte in Photoshop Elements.

Bord soep

Schakel de optie Nieuwe pixels berekenen uit en de optie Verhoudingen behouden in. Wijzig de resolutie in de helft van de huidige waarde en zie wat met de documentafmetingen (standaard uitgedrukt in cm) gebeurt: deze verdubbelt.

Merk ook op dat de bestandsomvang (pixelafmetingen) gelijk blijft. Wat we dus doen is met dezelfde hoeveelheid informatie een groter oppervlak bestrijken, en dat is alleen mogelijk doordat de dichtheid van de informatie afneemt. Het is alsof we soep inschenken in grotere, maar ondiepere borden: het lijkt meer maar de hoeveelheid soep blijft dezelfde. Wat dit betekent voor de afdrukkwaliteit laat zich raden: dezelfde hoeveelheid informatie uitspreiden over een groter oppervlak heeft onvermijdelijk verlies van kwaliteit tot gevolg.

Verwarring

Omgekeerd geldt: hoe hoger de informatiedichtheid (resolutie), des te hoger de afdrukkwaliteit (en des te kleiner de afmetingen). U kunt de afdrukkwaliteit echter niet onbeperkt verhogen, want het laatste woord heeft de kwaliteit van de printer. Daarom een vuistregel: drukkers willen graag dat u materiaal op 300 ppi aanlevert; drukt u materiaal thuis af op een inkjetprinter dan is een waarde van 200 ppi meestal voldoende voor de optimale kwaliteit. Veel verwarring over deze materie bestaat doordat printerfabrikanten een totaal andere maat gebruiken om hun waar aan te prijzen: dpi (dots per inch) – dit heeft niks te maken met ppi. Hou de tips uit dit artikel dan ook altijd in ‘t achterhoofd als het gaat om afbeeldingsgrootte en afdrukgrootte in Photoshop Elements!

Verdunde soep

Stel dat u een foto buiten de deur wilt afdrukken, maar de kwaliteitsnorm van 300 ppi doen de afmetingen dusdanig inkrimpen dat het beoogde posterformaat van 30 bij 50 cm niet gehaald wordt. Dan zit er niks anders op dan de afbeelding te resamplen. Dit is het fysiek ‘opblazen’ van de foto waarbij het aantal pixels echt toeneemt. Dit kan de afdrukcentrale voor u doen maar het is beter zelf de regie in handen te houden. Het heeft natuurlijk wel een keerzijde: de technische kwaliteit blijft weliswaar gelijk (op 300 ppi dus), maar de visuele kwaliteit neemt wel degelijk af. Het is soep verdunnen met water. Immers de oorspronkelijke pixelinformatie komt verder uit elkaar te liggen en de tussenliggende ruimte wordt opgevuld met nieuwe pixels waarvan de computer naar eer en geweten maar vooral op goed geluk de waarden berekent. Het goede nieuws echter is dat u enige speelruimte hebt.

afbeeldingsgrootte en afdrukgrootte in Photoshop Elements
Dialoogvenster Afbeeldingsgrootte.

De praktijk leert dat u de actuele omvang met ongeveer 30% kunt vergroten zonder dat de kwaliteit zichtbaar afneemt. Daarboven wordt het een lastiger verhaal. Voor resamplen (ook wel upsampling genoemd) schakelt u de optie Nieuwe pixels berekenen in waardoor u waarden kunt wijzigen in de bovenste twee velden Breedte en Hoogte in het vak Pixelafmetingen. Voer vervolgens een andere waarde in en merk op dat de pixelomvang nu wel verandert.

Verkleinen

Op dezelfde manier kunt u een afbeelding kleiner maken, ook wel downsampling genoemd.

U kunt verschillende berekeningsmethoden kiezen, zie de keuzelijst onderin. Hoewel de verschillen marginaal zijn kunt u voor vergroting het best Bicubisch vloeiender aanhouden en voor verkleining Bicubisch scherper.

afbeeldingsgrootte en afdrukgrootte in Photoshop Elements
De statusbalk toont ook informatie over de afbeeldingsgrootte.

afbeeldingsgrootte en afdrukgrootte in Photoshop Elements

afbeeldingsgrootte en afdrukgrootte in Photoshop Elements
Een alternatieve manier om een afbeelding kleiner te maken is de opdracht Schaal.

Ontdek Photoshop Elements

Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het begrip lagen is slechts een van de vele zaken die aan bod komen in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Hij laat je spelenderwijs ervaren hoe je je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Met talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kun je snel aan de slag.


Meer tips uit ‘Ontdek Photoshop Elements’ lezen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.