U kunt een automatische presentatie maken, alles wat u daarvoor moet doen is vooraf een diashow opnemen in PowerPoint. Onderstaand fragment is afkomstig uit het boek Het Complete Boek Office 2021; Ook geschikt voor Microsoft 365.
Het is mogelijk om een geheel geautomatiseerde dia of zelfs een complete presentatie in PowerPoint op te zetten. Zorg allereerst dat u de volledige presentatie een keertje hebt geoefend, of zet de voor te lezen tekst op papier.
1 Selecteer eventueel de eerste dia in de diavoorstelling. Klik in de tab Diavoorstelling op het omgekeerde dakje onder de knop Opnemen. Kies vervolgens de optie Vanaf het begin. Het beeld dat u nu te zien krijgt wijkt af van oudere (dan 2019) versies van PowerPoint. Zo is er nu een duidelijke opnameknop rechtsboven in beeld en zijn de gereedschappen onder in beeld duidelijker herkenbaar.
Zoals u begrijpt, behelst deze functie veel meer dan alleen het opnemen van geluid, maar wordt de hele show inclusief timing en muisbewegingen vastgelegd. Dat is handig, want zo kan een presentatie volautomatisch op bijvoorbeeld een beurs afgespeeld worden.
U gaat nu dan ook de hele diavoorstelling doorlopen, keurig voorzien van uw commentaar. Werk de presentatie af alsof u voor publiek in een zaal staat en klik op de juiste momenten om animaties te starten en naar een volgende dia te gaan. Alles wordt opgenomen en getimed zodat u straks over een compleet geautomatiseerde diavoorstelling beschikt.

2 Zodra u op de optie Opnemen vanaf begin hebt geklikt, verschijnt het vernieuwde opnamevenster. Voordat u op de uitnodigende rode opnameknop klikt, is het uiteraard zaak dat u vooraf de juiste microfoon geselecteerd hebt en het opnameniveau afgeregeld zoals hiervoor is uitgelegd.

Laserpointer
Praktisch is de geïntegreerde laserpointer. Niet dat het hier om een echt exemplaar gaat, maar de virtuele versie kan erg handig zijn. Onder in beeld ziet u een knoppenbalk. Klik met de rechtermuisknop op het penpictogram (eerste knop van links gezien) en klik in het geopende menu onder Aanwijzeropties op Laserpointer. U kunt net als met een echte laserpen – maar nu met de muis – onderdelen op het scherm aanwijzen. Druk op Esc om de laserpointer uit te schakelen.
U ziet deze knoppen en schakelacties niet terug in de uiteindelijke opname. Probeer ook een van de andere opties in dit menu uit, zelfs tekenen of bijvoorbeeld omcirkelen van een onderdeel in beeld is mogelijk.
Een alternatieve manier voor gebruik van de laserpointer is tijdens de opname de Ctrl-toets ingedrukt houden; telkens als u nu de linkermuisknop ingedrukt houdt, is de laserpen ingeschakeld.

Opbouw
Om te controleren hoe uw automatische diavoorstelling precies is opgebouwd, klikt u in de tab Beeld op Diasorteerder; bij elke dia wordt de exacte tijdsduur vermeld (afbeelding 60.8). Klik op Normaal om terug te keren naar de standaardweergave van PowerPoint. Als u onder Diavoorstelling nu op Vanaf begin klikt (op F5 drukken mag ook), ziet u dat de hele diavoorstelling, keurig voorzien van uw eigen commentaar, automatisch wordt afgedraaid.
⚠️ Opslaan als
Om te voorkomen dat de geautomatiseerde diavoorstelling de oorspronkelijke overschrijft, is het verstandig om de nu gemaakte automatische diavoorstelling onder een andere naam te bewaren. Klik hiervoor op Bestand en vervolgens op Opslaan als. Klik op Bladeren, blader naar een gewenste map en typ een bestandsnaam (bijvoorbeeld Voorbeeld autopresentatie) en klik op Opslaan. Nu is de oorspronkelijke, niet-geautomatiseerde versie van het bestand veiliggesteld.
Er is nog veel meer mogelijk wat automatisering betreft, daarover leest u alles in het eerder genoemde (en ook hieronder staande) boek.
Dit blog is de afgelopen jaren gevuld met onder meer een berg aan Office-tips, die u hier allemaal terug kunt vinden. Of ga voor meer specifiek naar artikelen over Word, Excel of PowerPoint.
Microsoft Office is de meestgebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt. In Het Complete Boek Office 2021; Ook geschikt voor Microsoft 365 behandelen de auteurs de toepassingen Word, Excel, Access, Outlook en PowerPoint, zodat je een compleet beeld krijgt van de veelzijdigheid en de kracht van de software. Het boek is geschikt voor gebruikers van zowel de standalone versie van Office 2021 als degenen die over een Microsoft 365-abonnement beschikken. Naast het boek zijn er bonushoofdstukken, voorbeeldbestanden en oefenmateriaal – alles is gratis downloadbaar. Dit bijzonder complete naslagwerk is uniek in zijn soort. Het enige boek op de Nederlandse markt waarin de belangrijkste toepassingen zo uitgebreid worden uitgelegd. Het boek bevat honderden tips en tijdbesparende oplossingen. Je leert hierdoor sneller en productiever te werken.
- De functie KIEZEN in Excel
- Werken met tekst in Excel
- Talstelsels converteren in Excel
- Doelzoeken in Excel
- De functie TEKST in Excel
- Watervalgrafiek in Excel maken
- De functie COMBINATIES in Excel
- Een contactpersoon favoriet maken in Outlook
- Berichten organiseren in Outlook
- Wat is Microsoft Outlook?
- Een Excel-werkblad beveiligen
- Standaardlettertype in Word aanpassen

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.